:)

Tuesday, August 18, 2009

ttg mak mertua

semalam ptg2 sebelum balik kerja
sy ade bersembang (chatting) dgn kawan u.tm
kawan sy ni mcm2 betul dugaan dia dlm percintaan
sy selalu pesan kat dia anggap tu sebagai pengalaman
(pesan kat org mmg pandai dan senang ek)
skrg dia dh jumpe org yg syg dia
bukan yg dia syg org tu
maknanye yg syg dia lebih..
sy gembire untuk dia
tapi dia ade ceritakan beberapa masalah yg dia alami
sy denga pun agak ngeri

mak lelaki tu ade call dia baru2 ni
suruh kawan sy ni senaraikan 5 perkara knp suke anak dia?
wahh boleh ek mcm tu
kawan sy ni diam tak tahu nak jawab apa..
kalau sy mak tunang sy tanye mcm tu
mahu sy jawab..
"haah lah makcik... sy pun tak pernah terfikir napa sy suke anak makcik
sebab sy pernah terbaca kite syg org ni tanpa sebab
tapi kalau nak ckp knp sy benci anak makcik (time gaduh) jgn kan 5.. 50 pun kadang2 sy leh bagi"
pastu gelak2.. agak2 mak dia leh terima tak jawapan ni
huhuhu

pastu mak kepada bf kawan sy ni
tanye kat kawan sy
sebab apa lah.. anak dia boleh tertarik dgn kawan sy ni
padahal bekas2 gf anak dia yg sebelum2 ni
orgnye kurus, tinggi, lawa
anak pengarah anak dato
sedangkan kawan sy ni biase2 aje (pd pandangan makcik tu, tapi sy rase kawan sy cun jek putih mcm cine)
kalau sy lah diajukan soalan ni oleh mak tunang sy tu kan
mahu sy jawab
"makcik2 yg lain2 tu mmg lah cantik2.. sbb tulah jd gf dia jek..
sy ni dia nak jdkan isteri.. so makcik tak payah pelik lah kenapa dia pilih sy instead of
ppn2 cantik tu.. sbb kan ade beza makcik perempuan untuk jadikan isteri dgn
perempuan untuk kawan2 jek, lagipun cantik sy ni tersembunyi tak rami org boleh nampak :)"
pastu gelak2..
tak mau bg tension sgt lah konon
jgn bg tegang sgt keadaan tu
agak2 mak dia leh terima tak jawapan sy?
:)

tapi alhamdulillah
mak tunang sy tak pernah lagi tanye sy soalan2 mcm tu
atau bg penyataan2 yg bisa mengguris hati dan jantungku
dia dh terima sy seadanye lah tu kan.. :P
hehehe
kadang2 teguran dia tu mmg terkena kat batang hidung sendirik
means mmg yg dia tegur tu mmg betul
ha time tu mmg malu gak sy dibuatnye
dia selalu tegur sy
knp pakai tshirt.. sbb dia ckp elok kalau pakai blouse (baju pempuan sy panggil)
tapi masalahnye sy rase tak kena nak pakai blouse2 tu..
sudahnye kalau each time dia suh pakai
sy akn jawab
"makcik belikan lah sy satu... bg hadiah..
pas ni sy beli lah sendirik pulak.. makcik bg tu sebagai ibu baju lah..okay tak"
pastu sy senyum2 sambil kelip2 mata
mak dia pun gelak2 jek lah

kalau tgh jalan2 kat pasar malam
dia suh beli
sy akan cepat2 panggil tunang sy
"yang2 okay tak yani pakai baju ni?"
tunang selalunye akan geleng sbb dia tak kenan sgt sy pakai baju style gitu
:P
pastu cepat2 lah sy jawab kat mak mertua
"tu lah sy tak nak beli makcik.. khelly tak suke sy pakai baju mcm tu"
sambil senyum2 :P
mak mertua selalunye tak ckp apa dh lah hehehehe


sy pesan kat kawan sy
each time kalau mak bf dia tanye soalan yg mengguris atau menggoncang jantung
jgn lah reply dgn nada yg kecik hati
reply dgn lawak2 ke
reply dgn care yg tak berapa seriyes..
so kurang tegang kan?
bukan apa
lain org
lain ragam
lain mak mertua
lain lah kerenahnye..
:)

14 comments:

  1. Menarik tips awk..Agaknya MIL pun saja nak uji tahan tukul tak future DIL dia kan. hehe.. Just do the best as DIL. Sy nih bakal menantu pompuan pertama. Seram pon ada.. heheh..

    ReplyDelete
  2. nasiblah MIL saya tak pernah tanye soalan mcm tu.. tp ade 1 kes aritu, malam saya kuar, saya pakai t-shirt lengan pendek, MIL cakap x sejuk ke pakai bj lengan pendek. hahaha. Kalau Miss Shareeda bakal menantu pompuan 1st, saya ni lagilah bakal menantu pompuan tunggal. Lagi haru.... tak sangka pulak ade MIL yang tanya mcm tu kan...nasibla saya tak berdepan dengan benda2 mcm tu cox MIL memang sayang sama saya..hehehehe..

    ReplyDelete
  3. Miss Shareeda,
    yup.. buat yg terbaik...

    LL,
    dia betul2 concern tu sbb malam kan
    :P.. betul2 sayang lah tu dia sama kamu

    ReplyDelete
  4. yani.. lawakla ko ni! tp kesian kat kawan ko tuh.. adoiyai, sib baik aku punye MIL tak mcm gitu.. Kalo tak, M.A.M.P.U.S aku! Hahah..

    Anyway MIL aku, sgt supportive, sgt baik, pegi mane2 slalu ingatkan utk beli pape utk aku.. mcm baru2 ni, die pegi ioi, die belikan kek kukus buah (eh, betul ke aku cakap ni?, yg pasti kek tu kek kukus, and ade buah) Cedap! Tak pernah aku sangka.. but okla kan kalo sume MIL's macam tuh.

    Ade my friend ni plak, MIL die suke merungut, complain mcm2 pasal kawan aku neh.. dahla tinggal serumah plak tuh, adoiyai, lagi kesian.. nak wat cane kan? kalo dah sayang, ape pon sanggup.. Terpaksala aku harungi.. Mcm lautan api sanggup kuredahla demi utk mu sayang.. ahaha, betul tak?

    ReplyDelete
  5. quiyah,
    ha tu lah tu kan
    kalau dpt sesuatu yg tak disangka.. walaupun hanya kek buah
    perasaan dia tu happy sgt
    sbb kite rase dihargai kan?

    berkenaan dgn kawan ko tu
    kesian gak le.. duduk ngan mertua banyak lah yg kene tahan kan?
    tapi satu yg aku rase kawan ko leh praktikkan le kan..elakkan sebarang conflict
    asal MIL dia komen jek.. senyum dan ckp"terima kasih mak sbb tegur sy,bukan senang org nak bitahu salah kite,kalau sy tahu mcm ni seronok ade mak mertua.. dh lama sy ajak ahmad kahwin cepat2" hehehehehe

    ReplyDelete
  6. erm...agak cerewet kot bakl mil kwn awk tu..tp takpe..mayb semntara je tuh.....

    ReplyDelete
  7. iskK..
    gerunnya kalau dpt future MIL mcm tu..
    dibuatnya tergagap2 nak jawab, jatuh la saham yek..
    sekali future MIL kecik ati, takut susah nak sembuh lak kang..

    so far, iza tak penah lagi la disoal mcm tu..dia terima seadanya pilihan anak lelaki dia kot.. :D

    yg pnting, iza tgh usaha supaya lps kawen, hub menantu-mentua berjalan dgn lancar..bab2 masak terutamanya sbb future MIL ni ada katering..jadi menantu sulung pulak tu..plus menantu perempuan tunggal..

    ReplyDelete
  8. Naniey,
    dia nak yg terbaikk kot untuk anak dia

    Iza,
    ramai gak yg jd menantu tunggal pempuan ek?
    sy setuju ngan iza.. mengharapkan hubungan menantu-mertua berjalan lancar hendaknye..
    :)

    ReplyDelete
  9. asik gelak2 jek pon takleh gak..satgi bakal mak mertua ingat awak tu mental kekekeke

    ReplyDelete
  10. Kak Nani,
    setakat ni
    mak mertua sy tak igt lagi sy mcm tu
    :)

    ReplyDelete
  11. fuh fuh~ sib baik la my bakal MIL ok-ok sajer nihh

    ReplyDelete
  12. Fuchsia,
    Alhamdulillah.. ek :)

    ReplyDelete
  13. wohoo.. seramnye mak bf kawan ko tu yanie..

    MIL aku stakat ni sgt ok, takde nak uji2.. alhamdulillah.. cuma dia dah demand aku masak laksa johor.. huwaaaaa!!!!kang ntah hape2 aku campak dlm periuk. huhu.. tp aku dah menanam cita2 nk belajar masak, masak sedap2.. nak bg dia bangga dengan diriku ini.. hehehe...

    weih kau sangat selamba dgn mak mentua. hehe..bagus2.. mesra je kalau gitu..

    ReplyDelete
  14. mazrah,

    dia bukan org johor kan?
    so dia mesti have no idea about laksa johor tu
    kalau kau masak campak2 rupenye lain pun.. dia takleh komen banyak2 hehehehehe

    ReplyDelete

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...