:)

Tuesday, December 27, 2011

aidan 13 bulan++

salam
aidan awk ni dh besar tau
kaki awk dh besar dh
mama ukur dh mmmg sah2 lebih dr 2 jari
tapak kaki awk pun dh keras2..
jalan awk pun dh makin laju
sekarang ni awk dh pandai sebut beberapa perkataan yg simple
mcm "dah"
"jom"
"anche" for makanje awk
"tet" for cat
ayah
emmmmaaaa for mama

awk sgt suka upin ipin
sgt2 suka
kalau mama psang citer upin ipin tu
awk akan duduk diam depan tv tak g mana2..
sempatlah mama mandi
and masak simple2
asal bukak upin ipin
sorry aidan kadang2 mama tinggal awk sorang2 layan upin ipin
awk pun dh kenal dgn upin ipin
kalau mama tanye mana upin ipin..awk tahu nak cari..:)

skrg mama tgh ajar awk utk faham arahan2 yg mungkin leh senangkan mama hehe
contohnye g amik remote ke hehe
skrg ni awk dh boleh pass dh arahan amik remote tu
tapi kena practise lagi okay
awk pun dh faham bile mama ckp
"letak semula kat tempat dia"
bila awk start punggah kain2..
atau pun pinggan mangkuk..
awk mama bagi bintang A++ sebab dh pandai masukkan barang2 bedak
vicks la
minyak rambut awk..dlm bakul dia..selepas digunakan..

awk skrg tahu yg kasut,sandle,selipar adalah letaknya di kaki
tak kira lah siapa punye selipr awk sibuk nak pakai..
sometimes nak tergelak pulak mama tgk awk..tertonggek2 nak pakai selipar ayah..:)
awk pun dh tahu yg sikat tu guna nye sikat rambut
awk pun skrg dh tahu yg cekak rambut tu pakai kat kepla
bukan lagi utk dimakan atau dikunyah-kunyah
tapi aidan..awk tak boleh pakai cekak tu okay
tu mama yg punya
cekak utk girl..awk b oy tak boleh
pakai songkok atau cap macam ayah

skrg ni nasib awk dh nak pakai cap bile kite keluar
yelah kadang2 panas kat luar tu kenalah pakai cap okay
nasib awk dh faham bile mama ckp"mesti akai cap..kite nak pergi jalan2.."
denga je jalan2..awk tak sentuh and cube bukak cap pun kan..

awk dh pandai sepak2..
tapi mende yg berbentuk seperti bola je lah yg awk sepak
bola yg betul tak nak pulak awk sepak
hmm
mcm2 lah awk ni aidan kan

okaylah aidan..
nanti mama ajar awk yg lain pulak ek
mama ajar buat sampan
buat kapal terbang
mcm2 lagi lah..
nanti kite buat sama2 okay..
mama and ayah sygggg awk tau
mmuahh2...

Friday, December 23, 2011

aidan syg ayah..ayah syg aidan jugak

salam
kadang2 aidan ade jugak kena marah dgn saya
mmg rase mcm tak baiknye marah
tapi mesti terlepas jugak

sy selalu pesan kat suami sy tak nak dia marah aidan
suami ckp nanti bile dh besar aidan tak takut dgn dia
sy ckp dgn suami
biarlah dia tak takut tapi dia respect dgn khelly
if dia takut dgn khelly nanti mcm mn dia nak share interest dia ke
hobby dia ke
masalah dia ke dgn khelly?
sy tak ak sgt bile dh besar nanti anak2 langsung tak mau berckp dgn ayah diorang
diamm jek sbb takut
sy tak nak mcm tu
sy nak diorang mcm terbuka untuk cerita apa shj dgn ayah

berbanding dgn mak..sy rase kebanyakan anak2 lagi senang nak share dgn mak kan
apa2 pun ckp and mintak dgn mak
sy nak anak2 boleh share and cerita tak kire dgn ayah atau mak
sbb tu sy ckp dgn suami tak mau aidan TAKUT dgn khelly
biar dia RESPECT khelly as ayah dia
bile dia respect automatically dia insya allah tak kan buat bukan2
sy tak nak mcm ade family yg nak peluk and cium ayah pun malu and takut
sy tak nak mcm tu
sy nak aidan and ayah dia mcm sy and adik2 yg lain dgn abah
manja jugak dgn abah..
tak kisah nak peluk and cium abah even dh besar ni
sy sampai besar abah yg still bersihkan telinge tau
bile dh kahwin ni je lah dh tak buat..
sedihhh..
bukan tak nak
tapi abah mcm segan dgn menantunye
abah ckp biarlah suami dia yg buat.. huhuhu

sy nak aidan mcm tu..dh sampai tua ke apa ke still manja ayah dia
sy tak nak dia duduk satu meja dgn ayah..tapi sepatah perkataan pun tak keluar
diam jek
bile sampai birthday ayah..lagsung tak wish
sy tak nak mcm tu

pada sy
anak2 ni kena ade hubungan yg baik dgn ayah and insya allah dia akan jadi anak yg baik..

hope impian sy ni menjadi kenyataan
dan dpt direalisasikan
amin..

Thursday, December 22, 2011

nak masak apa baru kahwin

salam..
sy tgk kat nn
ade org terstumble kat blog sy..
keyword yg menyebabkan dia terstumble ke sini adalah mcm tajuk kat atas tu
"nak masak apa baru kahwin"
sy rase dia nak cari resepi2 yg mudah kot
maybe dia baru je kahwin bulan 11 hari tu
takpun baru je lagi seminggu yg lepas

kalau sy jadi org yg cari ni
sy masak yg senang2 aje
tapi kalau hebat masak lah yg susah2
yg susah ni pada sy mcm asam pedas
gulai2 lemak
rendang ke
nasi tomato ke
nasi briyani ke
ha tu pd sy susah
igt lagi masa awal2 kahwin
konon nak buat asam pedas
hmm tak sedap langsung
rasenye amatlah hampehhh ya amatt
tapi ntah kenapa suami makan jek
ishh sian nengoknye..

kalau baru2 kahwin ni
sy rase masaklah yg goreng2 aje dulu
idaklah semestinye ikan goreng je kan
ikan goreng tu senirik kite leh pelbagai kan cara gorengan nye
jgnlah letak garam dan kunyit aje
apa kata ikan goreng gaul dgn garam+kunyit+cli blend digaulkan dgn tepung
nampak mcm kat kedai sikit..:)
pastu buatlah pencicah ikan tu
nak senang potong cili padi
hiris bawang kecik..
campo kicap..perah asam limau..dh siap...

sayur nak nampak cambest
g pasar beli capsicum 3 warna mcm traffic lite tu
beli udang sikit
beli cendawan
pastu buatlah udang campur capsicum campo cendawan masak oyster
goreng2 jek...ceng ceng ceng nampak sedap

nak bagi ade lauk satu lagi tambahan.. buatlah lauk goreng ke3
potong hotdog nipis2..goreng..ketepikan
potong dadu kentang goreng..ketepikan
koyak ikan bilis..basuh..goreng pastu ketepikan
hiris bawang besar..goreng jugak ketepikan..
last sekali pecahkan telor sebijik..gaul 4 ke 5 saat..masukkan semua bahan yg diketepikan tadi bersama telur
kacau2..dh siap..
dh dpt 3 lauk goreng2..:) yg sedapni weih utk baru kahwin
insya allah takdelah tensin sgt
kang kalau nak masak kari tapi kite tak berapa biase memasak kan
sekali tak jadi..sedih pulak

bukan kite tak tahu masak..just kite tak biase masak jek..tu lah yg tak jadik tu
nanti dh lama2 mesti tere punye lah..

okaylah bye2..
hope dpt tolong org yg baru kahwin tu ye

Wednesday, December 21, 2011

ubat selsema bagi kat anak?

salam
broadband sy tak berfungsi 2 3 hari ni
broadband ke modem ek? tak kisah lah kan..

sy ni confuse ni
dok baca sana sini ade ckp tak elok bagi ubat kat budak2 kecik ni
ntah lah
sy tanye doktor..takde plak yg ckp tak boleh
sy bw pi klinik kanank2..
so doktor tu doktor kananak2 lah kan
yg pakar dlm bidang kanak2 lah
tak kan dia nak pedajai budak2 kot

and sy tak faham..kalau ade sesetengah doktor yg kata tak boleh..awat ada klinit yg dok bagi?
kalau tak boleh jgn lah juai..jgn lah bagi langsung
and sy tak faham kenapa ade doktor yg bagi jawapan"dh mak bapak yg mintak..so kiteorg bagi aje lah" uish mcm tu ka doktor jawab?
kalau dh tahu tak elok ..kenapa bagi jugak?
ntah lah
dh sekarang ni semua dok kalut..boleh bagi ka tak boleh bagi ka..

hm..sy ikut ckp doktor tan sajalah
malas nak fikir and serabut kepala..
alhamdulillah selsema and batuk aidan dh kurang
insya allah tawakal pada allah...
takde apa2 yg tak elok..
:D

Sunday, December 11, 2011

alhamdulillah..dh 2 tahun

salam
alhamdulillah dh 2 tahun kite kahwin yang
sejap jek
kite dh ade khalif aidan..
khalif aidan yg sgt2 menghiburkan hati
tapi hari ni bukan pasal khalif aidan
tapi pasal kite
yani syg sgt2 khelly
hari2 pun yani ckp kan yang..
mmuah2.. i luv u sgt2

dh 2 tahun ni banyakkk sgt khelly berubah
berubah yg baik lah
bukan sebaliknye
yani rase kite dh kurang gaduh
dh kurang masam2 muke
or tak ckp berhari2
rase mcm dh takde jek
:)
alhamdulillah
kalau gaduh pun cepat jek baik
cepat je khelly pujuk balik
and kalau mcm ade bau2 yani mcm kecik hati ke..
cepat2 jek khelly buat something yg buatkan yani tak jadi kecik hati..
so takde lah kite tak kawan kan yang?

eh selama ni yani jek ek yg menyebabkan kite tak kawan?ye ke?
hmm..
tak kisah lah tu kan..hehe

yani harap..yani pun ade berubah menjadi yg lebih baik
sebab yani hari2 rase yani mmg dh baik je dh yang..:P

yani harap..jodoh kite kekal..selamanye
bahagia dunia dan akhirat
syggggggg sgt2... tau

Wednesday, December 7, 2011

khalif aidan manja mama and ayah (2)

salam..
lamanye tak update blog ek..
hm..kadang2 tu takde mood pun ye
kalau tak bukak blog bukan main mcm2 rase nak update
last2 ke laut jugak

kalau sy ade rezeki lebih mmg nak je buat2 birthday party utk aidan
tapi takleh lagi lah....
lagi pun kalau buat sekarang aidan tak faham lagi hehe
tunggulah dia 2 tahun ke

aidan suke sgt dgn upin ipin
denga lagu upin ipin pun dia leh terjoget2
kalau dia dlama bilik ke
kat dapur ke
cepat2 dia jalan ke tv if terdenga iklan upin ipin
ayah dia ade belikan sticker upin ipin tu
lekat kat dinding
bukan main sayang dia ngan sticker tu
kadang2 dia sembang2 dgn upin ipin kat dinding tu
kadang2 dia sayang and cium upin ipin tu
mule2 dak sayang and cium upin ipin tu..terhantuk2 kat dinding
now dh pandai
dh leh control dh
slow2 je dia cium

kalau tanye dia.."whre is upin ipin?"
cepat2 dia pergi kat upin ipin dia tu and tunjuk2 sambil tepuk2..

cepat betul masa berlalu
:)

aidan pun kadang2 ade gak kena marah dgn sy
huhu
berazam tak nak marah
tapi mesti tertinggi suara gak bile dia buat sesuatu contohnye gegar2 kipas la
masuk bawah kabinet lah
nak masuk dlm stor yg takde pintu tulah
adoiii..
tapi yelah dia bukan faham pun
paling2 dia sengih2 jek
sekarang ni dia ade satu habit
suke buat "balik kuang"
haha sy tak tahu lah nak ckp nama ape
erm..tapi aksinye yg terbalikkan badan guna kepala tu
ntah mana dia belajar ntah
eee dh lah bahaya..
ayah dia ckp maybe dia belajar kat tv kot
ishh ye ke?
ntah lah

kalau dia tgk tv mmg sy tunggu
melainkan terpaksa
nak g masak ke apa ke
tak leh lah nak tunggu kan
mcm semalam sy bukak je lah dvd upin ipin tu
diam dia..duduk setempat mulut nganga2 jek tgk upin ipin..
alhamdulillah siap sy masak takde pembantu semalam
kalau tak dia lah yg sibuk nak jadik pembantu chef :P

sayanggggg sgt aidan...
biarlah jadi anak yg soleh and menyenangkan untuk semua org ye khalif aidan
okaylah jumpa lagi..
:)

Thursday, December 1, 2011

aidan gunting rambut


salam
ni citer minggu lepas
bawak aidan g gunting rambut
bukan kat salon punnn
kat kedai india kat KKb jek
suami bawak dia gunting rambut kat kedai yg biase suami g..

tapi dgn ayahnye sekali lah duduk atas kerusi tu


igtkan dia akan nangis2..
atau tak bg kerjasama ke..
rupenye dia diam jek duduk bawah kain tu hehe
mcm org pakai ihram dh..
:)

sekarang rambut dh pendek..
takdelah tercucuk masuk telinge kan aidan..
ade lah rupe berfesyen2 sikit rambut awak hehe

okay lah bye2..
ni citer

Wednesday, November 30, 2011

WW : 2nd



at pantai ape ek namanye? tak igt lah...:)

Tuesday, November 29, 2011

selamat tahun baru

salam
masih tak lambat lagi rasenye nak ucapkan salam tahun baru..
azam sy ialah...
sy jugak nak jadi muslimah yg lebih baik..
sy nak jaga solat sy
sy tak nak tinggal solat 5 waktu
sy tak nak robohkan tiang sy lagi dh

hm...sy jugak berazam nak jadi isteri yg lebih baik
nak tutp aurat betul2
huhu dh lah hari tu kantoi dgn suami senirik ketika melakukan kesalahan
larikan diri pun tak guna sebab terang2 laki dh nampak
hanya boleh g mintak maaf jek
nasib tak kena pelangkung

selain tu
sy nak jadi anak yg lebih baik utk mak and abah
jugak utk family nertua sy

sy nak jadik kakak yg lebih baik utk adik2 sy

dan semestinye nak jadik emak yg lebih baik untuk khalif aidan..
cukuplah azam yg ni..
hope sy dpt capai lah ye..

Monday, November 28, 2011

perkahwinan

salam...
kahwin ni suatu ibadah kan
dpt pahala kalau kahwin ni
kahwin ni pun sunnah nabi...

kalau org tanye sy kenapa kahwin
sy jawab senang je..kahwin ni dapat mengawal nafsu
semua nafsu terkawal
tak tahu lah kenapa
terus terang sy ckp bile dh kahwin ni
semua nafsu2 tu mcm tak lah meliar
haha meliar ek?
agaknye syaitan kurang kacau kot..
ntahlah..tapi mmg terkawal
segala jenis nafsu ye
nafsu itu..nafsu ini
nafsu nak shopping ke..
tak sama langsung time bile sebelum kahwin

bile org yg dh ade pasangan yg berkenan
tapi masih tak kahwin2 atas alasan takde duit
tak cukup budget
sy rase tak patutlah

dlm nak menyediakan perkahwinan tu..mestilah kite buat perancangan kan?
kalau dh ade niat nak kahwin tu alhamdulillah..jgn lah tangguh2
mende elok kan tak baik tangguh2
amiklah masa dlm setahun ke utk plan hari bahagia tu
yg penting jgn lah melebihi kemampuan
and andaikan lah dh ade simpanan 30 ribu..tak yah lah membazir habiskan 30 ribu tu
untuk majlis kahwin yg lebih kurang 3 ke 4 hari tu
kan ade lagi hidup yg lebih panjang yg kite perlu untuk guna duit tu
mmg lah kahwin hanya sekali tapi perlu ke kahwin hanya sekali, sampai nak berhabis kan?

and kalau org yg ade budget kecik..kite buat aje lah cara org berbudget kecik
takyah lah nak compare dgn org yg budget besar..
and pd sy banyak tempat yg kite leh jimat and tetap leh kahwin mcm org lain even budget kite kecik

kad kahwin
tak payah lah buat kad kahwin yg grand2 sgt
semua org bukan simpan pun kad kahwin kite..
maybe lah ade yg simpan tapi berpa %?
% yg tak simpan lagi tinggi rasenye
tak yah lah nak buat kad kahwin mcm buku tebal segala..kata budget tak berapa kan
tak guna gak kad kahwin grand bukan main tapi bab peta fail..
org nak guna sebagai panduan pun tak leh
banyak je kad kahwin yg berharga 50 sen ke bawah yg okay dan cantik
yg penting kad kahwin tu ade details yg betul dan map yg sempurna..
dekat kad kahwin ni lah yg boleh jimat banyak sebenarnye tau
survey dan survey
kalau jumpa kad kahwin harga belas2 sen laaagi bagus

souvenir
yg ni pun kite leh jimat..
byk kenduri yg sy g yg suke bg mcm2 souvenir
sy rase kalau kite budget kecik..bg telur pun takpe jek..
org dulu2 takde pun bg mcm2..
kalau nak bg gak..tak yah lah cari yg mahal2..
kalau baik..buat senirik souvenir pun lagik okay
buat bakul2 kecik dr surat khabar lama ke..
ade je kat internet ni cara2 nak buat
insya allah mesti boleh..

pointnye..boleh je kahwin dgn budget yg kecik
yg penting survey banyak2
tapi...dh 4 k3 5 bulan before nak kahwin tu
stoplah survey yek
kang dr nak jimat jadi over budget lah pulak

hm 2 tu je yg sy terfikir setkat ni yg boleh berjimat
bile2 if terigt yg lain..sy sambung lah lagi..
bye2...

Wednesday, November 16, 2011

nak g tgk wayang la

salam..
dh lamanye tak g tgk wayang
last g tgk ms mengandung 5 bulan
pastu langsung dh tak g..

boleh ke bw aidan masuk panggung ek?
mcm tak elok jek..
huhu
kalau hati kental takpelah kot

kalau tak leh bw g tgk puss in boots..
mesti best ek..
dh lah aidan sgt suke dgn kucing

nantilah malam baru nak tulis lebih sikit..
siang2 ni mcm2 halangan nye..:)

Monday, November 14, 2011

pergi klinik

salam
hari ni aidan g klinik
punyelah awal kami sampai tapi org dh pun ramai
dpt number 14
agaknye kul berapa lah org yg no 1 tu dtg ek
kena lagi awal lah mcm ni
sian aidan..pagi2 lagi dh kena bangun
merengek2 je dia kat klinik tadi

berat dia 8.8 kg
kena cucuk kat bahu
bukan main kuat dia menjerit
hishh dgn2 sy sekali berdebar2 masuk bilik injection tu
ishh tak sampai hati nak tgk
dh pegang kuat2 pun still dia dpt meronta-ronta

okaylah jumpe lagi
bye2..
dia dh bangun lak..takleh nak citer panjang2..

Thursday, November 10, 2011

panas nye....

sekarang dh start musim panas ke ek?
ya allah malam tadi panas sgt
tapi langit cantik..
cerah jek..
pastu ade bulan..mmg cantik

punyelah panas..aidan tido pun tak lena
sekejap dia golek kanan
sekejap dia golek kiri
last2 sampai kat kaki sy dia bergolek..
sian betul
mcm mn lah nak tido atas katil ? mmg tak lah
jatuh katil ade
suh tido dlm katil dia senirik tak nak pulak tu
agaknye sempit kot nak golek2..tak cukup ruang..
tunggu lah dia dh paham bhs sikit
nak ajar balik tido dlm tu
bazir weihh mama and ayah beli tau aidan

semalam kat pasar malam.. belikan dia sandle..
mcm gayat2 jek dia pakai..
lama2 okay gak lah
nak lah dia berjalan menggunakan kasut tu
tapi nak train kan lagi
takut esok2 tak mau berkasut pulak
nak berkaki ayam jek hehehe

okay lah bye2..

video

Tuesday, November 8, 2011

happy birthday..khalif aidan

salam..
hari ni sy dh setahun
alhamdulillah..
sy dhboleh jalan2 dh
semalam mama bawak sy g sogo
sy jalan2 satu sogo berkaki ayam
mama igt sy tak kuat lagi nak jalan
mama silappp
semua org kat sogo tu sy kejar hehe

mama ckp nak bg hadiah sempena birthday and sempenan sy dh pandai jalan..
tak sabar la..

aidan..mama syg sgt aidan
hope aidan jadi anak yg soleh and menyenangkan untuk semua org
jadi anak yg baik and mendengar kata
syukur ya allah kurnikan anak macam khalif aidan
insya allah mama akan jaga aidan sebaik-baiknye okay..
mmmuah2..
mama and ayah syg aidan sgt2..

Friday, November 4, 2011

salam aidiladha

kali ni raya kat rumah sendiri jek
tak g balik mana2 kampung pun
husband tak apply cuti
mak pun dh setuju jek nak dtg rumah so okay lah tu
adik2 pun raya kat KKB
igt nak ajak mak and abah jalan2 bukit fraser la
kalau jadi lah..

ahad ni nak buat rendang ayam..
pastu sambal kacang
dan jugak rebus nasi impit segera tu
jemputlah dtg rumah ye..
:P

Thursday, November 3, 2011

kecik hati ke merajuk?

"main bola ni dr 25 sampai 27hb"
"kat mana yang"
"ukm..tak tahu lah tido sana ke ulang alik"
"ala,biarlah ulang alik..tak syokla yang..kalau khelly takde lama2"
"eleh..khelly ade pun..yani bukan layan"

alamak..suami ku kecik hati lah tu :(
lately ni ade gak 2 3 kali dia ckp sy selalu lebihkan aidan
dh mcm kurang bg perhatian kat dia
yelah kalau nak compare dr takde aidan dgn sekarang mmg lah dh kurang..
kalau boleh belah2 badan ni mmg nak belah2 jek hehe
ala..merajuk2 manja lah tu..
sy ni kalau boleh tak nak lah suami ade rase mcm tu
rase mcm tak syok pulak
dlm pd nak jd mak yg hebat sy nak lah jugakk jd isteri yg hebat..
nak picit jerawat suami pun skrg ni susah sikit
bukan susah apa..
berebut dgn aidan tu
kite sibuk nak picit dia pun nak join sama
kalau mood dia tak baik..dia tak bg sentuh langsung muke ayah dia
jap g dia nangis
agaknye dia igt mende tu membuatkan ayah dia sakit kot
ntah le..

nak manja2..lagi lah pulak
aidan tu dia langsung takleh tgk if sy or suami peluk2..
dia mesti nangis
pelik tol
agaknye dia rase terpinggir kot
hahaha
lambat lah awk dpt adik mcm ni aidan..hehehe

eh berbalik pd pasal suami kecik hati ni
alamak sy harap dia tak kecik hati seriyes2 lah
tak syoknyeeee rase ni tau
patutlah balik dr training bola tadi, dia buat air sirap senirik
merajuk lah tu
bawa diri lah tu hehehe
tapi b4 g kerja malam tadi mood dia dh okay le..
takpe..esok dia off
sy try lah masak sedap2..
cari rambut gatal..
picit jerawat..
syampu kan rambut
buat urutan cakar harimau ke..cakar singa ke..hahaha
apa2 cakar jelah kan
janji dia okay..

tapi kan..mcm mn sy nak buat supaya sy sentiase
jaga hati suami..setiap hari..
maksud sy melayan and buat mcm yg sy list kat atas tu secara konsisten
bukan buat ketika dia merajuk or kecik hati jek?
susah tol sy ni
selalu tak istiqamah..
takpelah..agaknye kena khaskan 2 3 hari dlm seminggu utk suami kot
haha
(melampau tol..mcm sibuk sgt je ek?)
hari2 mmglah untuk suami
kire mcm 2 3 hari seminggu ni yg special lah..
yg ade spa treatment lah gitu
boleh ke? hehe

insya allah..yani akan berusaha ek yang..jd isteri yg baik
yg hebat utk khelly
yani sygggg sgt khelly tau..
mmuah2..
yani mintak maaf kalau khelly mcm terasa yg yani tak layan khelly sgt
takde niat mcm tu pun..
yani mintak maaf ek..
mmuah2..
:D

Tuesday, November 1, 2011

cabaran

salam..
makin sakit perut
kecut perut lah yg betulnye denga isu budak zaman skrg
baru 7 8 tahun dh pandai merompak
tu kot kalau dibiarkan tu dh besar camno lak rupo eih? maun jual org kot..huhu

umur baru 14 tahun dh pandai romen2..
dah pandai having sex dlm keter..
ya allah

cabaran nak jaga amanah allah di zaman kite ni
sy dulu 14 tahun sibuk main kejar2 agik
masih main cop tiang lagik..
budak sekarang cepat matured ke ek?
ke budak sekarang kurang diberi perhatian..
maybe lambakkan teknologi kot derang jadi mcm tu..

sy rase dgn aidan nanti sy tak nak selindung2
maksudnye sy akan terus terang kat aidan apa yg baik apa yg salah
jgn bg org pgg2 bird and montot
aidan pun sama jgn pgg org punye..berdosa..

suami ckp kite kn bg perhatian and kasih syg yg cukup kat anak2
insya allah anak2 jd org
yg penting jd org
camne ek nak hadapi cabaran menjadi ibu bapa zaman sekarang
banyak kena baca and belajar ni
zaman sekarang bukan mcm zaman kite dulu2..
risau pun ada

kepada adik2 yg kot2 lah terstumnle kat blog akak ni
akak harap..korang syglah badan korang tu
jgn lah bg org2 bukan2 pgg korang
mmglah "tak luak " pun
kot kalau "luak" mestilah korang tak bg pgg kan?
tapi cube lah igt kat allah
igt kat mak ayah adik2
jgn senang2 sgt bg badan kite ni kat org
bg kat suami jek
tunang jgn
apatah lagi boipren..
adik2 mude lagik..banyak benda yg lagi bagus utk adik2 buat..nak bg nampak hebat
melakukan seks sebelum nikah tu..bukan hebat sgt pun
tu kelakuan org zaman jahiliyah
org zaman takde agama..
syg lah badan and maruah adik2..
pd yg dh terbuat tu
bertaubatlah..
jgn ulang dan ulang ye syg..

Monday, October 31, 2011

aidan

salam...
ala..open interview hari tut ak best sgt la
tapi takpelah..at least cube kan..
selasa depan aidan insya allah setahun
tak sabarnye
aidan dh boleh jalan..
tapi jalan2 jatuh lah
gembira and terharu tgk dia jalan senirik
bangun senirik and jalan
bile jatuh cube bangun lagi nak try jalan lagik..
sejapnye dh pandai jalan senirik
dh pandai panggil cat
nampak cat je dia pun ckp"tet..tet"
sambil buat bunyi cat hehe
tapi tak lah bunyi meow..meow..
aidan buat bunyi yau..yau...jek siap buat suara halus lak tu
hehehe

Friday, October 28, 2011

interview terbuka

hari ni nak g dewan c,taman ekspo pertanian serdang
ade walk in interview
dh siapkan banyak2 dh ni resume2 ni
hopelah ade sinar yg akan muncul di sana...
:)

Tuesday, October 25, 2011

resepi : sambal petai ikan bilis

salam..
hari ni sy nak share resepi sambal petai
suami sy ni suke sgt makan sambal
kalau boleh hari2 samba pun dia tak kisah
tapi kite yg memasak ni lah pulak naik jemu
asyik sambal jek
and bile masak sambal ni..yg tak bestnye
dapur cepatlah kotor
sebab sambal ni kan suke terpercik2..
tapi dek kerana suami yg sukekan sambal
sabar kan ajelah hehe

oleh kerana kerap membuat sambal..sy telah isytiharkan diri sendirik
telah teror memasak sambal dgn jayanye.. :)
okay panjang pulak mukadimahnye ye tak?
so terus ke perkara tajuk ye..

bahan2
3-5 keping petai
segengam ikan bilis (di belah 2 and basuh bersih2)
air asam jawa

bahan yg perlu diblend
7-8 tangkai cili kering (ikut tahap kepedasan masing2)-rebus,toskan air
4-5 ulas bawang kecik/merah
2-3 ulas bawang putih
sedikit halia

bahan perasa
gula
garam
ajino moto

cara-cara
i) goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
ii) masak bahan yg diblend sehingga masak..(make sure cili betul2 masak okay)
iii) bile dh masak, masukkan air asam jawa
iv)masukkan petai
v)masukkan bahan2 perasa mengkiut selera sendiri
vi)tunggu sehingga petai dh empuk baru masukkan ikan bilis,tambah air sejuk bg mengempukkan petai

siap dh...sedia utk dihidang

tips:
i) sambal lagi sedap sekiranya guna cili kering
ii) lagi sedap gak if lebihkan bwg time blend tu...tp jgnlah terlampau lebih ok

Monday, October 24, 2011

pandangan ttg mandian bayi

salam..
hari ni sy nak share pulak review tentang mandian bayi
maca2 jugak mandian yg sy pernah beli utk aidan
selalunye yg sy pilih adalah yg bau wangi2
and bau yg manis2 yg kalau cium aidan rase nak gigit2 hehe

tapi ade gak yg tak syoknye
sesetengah mandian bayi / kids ni dia pedihkan mata
mcm mn sy test pedih ke tak?
hehe sy try buihkan mandia tu and jirus kat muke huhu
if rase pedih kat mata..confirlah pedih huhuhu

antara yg pernah di try adalah
i)carry junior
ii)pureen
iii)jhonson's baby
iv)ginvera

i)carry junior
bau carry junior ni mmg sedap
bau yg manissss sgt..sekali bau pasti hato tertambat
mmg rase nak beli semuaaaa bau2 dia
sebab bau dia mmg sedap la..

tapi masalahnye ialah..product ni memedihkan mata weih..
rugi jek beli
sy pakaikan kat aidan 2 3 kali jek
dh lah aidan ni mandi nye terlompat-lompat
bukan reti duduk diam
tak pasal2 je merah2 mata aidan bile buih terkena kat muke dia tu
huhu..sudahnye untuk elakkan pembaziran
sy gune mandian ni buat basuh montot aidan bile dia yak je
:P

ii) pureen
mandian baby yg ni..sy dh test
tak pedihkan mata sy..so banyak kali gak lah sy belikan untuk aidan
sy beli yg mandian head to toe yg campur yoghurt tu
ade strawberry lah
ade grape lah
bau dia pun sedap gak
tapi tak sesedap bau carry junior aaaa

agaknye sebab tu kot bau carry junior sedap..
sebab byk chemical kot huhuhu

iii)jhonson's baby
yg ni pun sama tak pedihkan mata..tapi sy pernah guna utk aidan..yg kecik jek lah
yg top to toe wash tu
yg color kuning tu
dr segi bau..ermmm harum lah jugak
dia tak harum manis2
dia lebih kepada harum sabun-sabuanan hehe
so sy tak berapa suke sgt lah

tapi shampoo dia sy suke..
tambah2 shampoo yg color oren tu
ermmm mmg sedap dan manissss sgt bau pale aidann
gerammm jek..

iv)ginvera for kids
yg ni bestt
dh lah tak pedihkan mata
bau pulak sweet2
ade bau oren campo banana lah
and ade gak stroberi campo grape..
wangi sgt
yg ni aidan tgh guna sekarang
dh 2 bottles dh aidan gune ginvera for kids ni..

tapi sy tahu dia ade jual kat tesco jek
kedai lain sy tak pernah jumpe lah
so kalau dh habis and kebetulan bulan tu tak ke tesco..
aidan selalunye gune pureen aje..
:P

korang lak gune mandian ape?
maybe after this nak gak try gune..
sampai jumpe lagi k..

Friday, October 21, 2011

yeay balik kampung

salam..
syoknye mama and ayah bawa sy balik kampung mlk
jalan2 g pantai
merangkak-rangkak di atas pasir..
syoknyeeeeeeee

nanti sy update lagi ye
sy nak g main lagi ni..
bye2

-from aidan-

Thursday, October 20, 2011

resepi : rendang ayam cik lia

hari ni sy nak share resepi : rendang ayam cik lia

bahan2nye ialah
1/2 ekor ayam

bahan utk dikisar
5-6 tangkai cili kering (rendam dlm air panas dan toskan)
5-6 ulas bawang merah/kecik -sy suke gune bawang banyak, sebab rase masakan lagi sedap
2-3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1 inchi kunyit hidup
1/2 inchi halia
2 batang serai
1 helai daun kunyit (di buang btg tgh tu and di siat2)
3-4 helai daun limau purut (sama gak buang btg tgh and siat2)

santan kelapa ikut keperluan nak banyak mana
kerisik ikut keperluan

bahan perasa
garam
serbuk ajinomoto
gula merah

langkah-langkah

1. basuh ayam bersih - bersih,kalau tak bersih rendang atau apa je masakan akan jadi tak sedap
2. kalau boleh ayam tersebut dipotong kecik2 and tabur kunyit dan digoreng suku masak and keluarkan
3. tumiskan bahan2 yg dikisar sehingga naik bau
4. masukkan air asam jawa
5. masukkan bahan perasa dan kacau
6.masukkan ayam dan kacau hingga sebati
7. masukkan santan dan biar sampai menggelegak
8. masukkan kerisik dan kacau sikit2 sampai masak

tu jelah cara2nye..tak susah pun..
before masak baca bismillah..insya allah sedap..
:)

Wednesday, October 19, 2011

WW : 1st


buah hati pengarang jantung ni.. :)

Tuesday, October 18, 2011

kuli??

salam..
tak silap sy hari jumaat or khamis lepas kot
dlm whi citer psl isteri yg dikulikan..
kuli kat sini maksudnye semua kerja rumah tangga
diuruskan oleh isteri semata-mata
tanpa bantuan suami
yg paling sadis suami leh berchatting sambil isteri tertonggek-tonggek buat kerja rumah

hm..pd sy isu ni susah gak lah
kalau lah kan..kalau lah si isteri tu ikhlas buat semua mende
mesti dia tak rase pun dikulikan kan..
sbb dia ikhlas..dpt pahala nak masuk syurga

pada sy suami ni kadang2 dia tak tahu..
dia tak tahu and tak terfikir pun yg kerja2 rumah ni kerjanya berat2 dan memenatkan
tambah2 yg jadik housewife ni
mana ade berhenti dr tak buat kerja
ade je kerja yg menunggu dan menanti
lak tu bukan leh lari ke mana2..nak tak nak kena hadap gak
kalau bekerja at least leh ckp"takpelah balik kerja baru buat" huhu
ni yg dh tentu duduk kat rumah..nak lari mana bhai..buat gak lah

dulu2 b4 kahwin sy selalu rase nak sgttt jadi isteri hebat
isteri mithali
nak rumah yg sentiase tip top hasil sentuhan tgn senirik
konon2 suami takyah tolong pun takpe
biar dia duduk je mcm raja
kite buat semua..dia hanya perlu makan dan dilayan shj
ha bukan main imaginasi dan impian ek..
bile dh bersemuka dgn realiti hidup berumah tangga baru kau tahu langit tinggi rendah heh.:P

sy rase..dr peringkat awal perkahwinan kite kena lah beritahu suami yg kerja rumah ni bukan semuaaaanye kerja isteri
dia kena tolong gak..kadang2 ade jenis suami yg tak suke diperintah dan disuruh..maklumlah time bujang dulu mana ade dia buat kerja rumah kan..time balik kampung apatah lagi...so dlm nak menyuruh derang buat kerja ni kadang2 kenalah gune cara yg betul dan berhemah
ckp lemah lembut ke
ckp nak bg upah apa2 ke
suami senirik..mestilah tahu cara2nye kan...

and tolonglah jgn ckp dlm hati and harapkan suami ade kuase leh baca and tahu apa yg ade dlm hati tu..mmg tak aa sampai kesudah la awk sorang yg buat kerja2 rumah sampai siap..
sudahnye tak puas hati
dh jadi tak ikhlas
dh pulak dpt dosa.. tak ke tak elok tu..

sy ckp dgn suami
sy nak besarkan aidan biar dia tahu buat kerja2 rumah ni
mcm basuh ,jemur and lipat baju..
menyapu rumah
lepas makan basuh pinggan..
sy nak ajar and biasakan dia dgn kerja2 tu
sy tak nak tanamkan dlm minda dia bhw dia lelaki dia takyah buat kerja rumah
sy tak nak mcm tu..
sy nak..bile dia dh besar...dh kahwin dia leh senangkan isteri dia
dia terror buat kerja rumah so tak yah lah isteri dia susah2 hati..
ha bukan main impian mama aidan ye
harapnye tercapai insya allah

and apa2 pun pd sy
dlm rumah tangga ni kenalah ade persefahaman and komunikasi 2 hala yg baik
kot kalau sehala jek pun susah gak

dh time bercinta-cinta tu mesti dh leh detect yg bakal suami kite ni okay ke tak kan
kalau time bercinta leh thn perangai..patutnye dh leh pikir panjang dh lah nak kahwin dgn dia..
lastly..sy pesan kat diri sy ni..
kalau sy ikhlas buat kerja
ikhlas terhadap suami sy
insya allah dia pun ikhlas terhadap sy
and tak yah disuruh dia akan tolong sy
and tak kan kuli2kan sy..
insya allah..amin..
:P

bye2 sampai jumpe lagi

Monday, October 17, 2011

pandangan ttg lampin pakai buang

salam..
buat masa ni sy still guna lamppin pakai buang utk aidan
maknye ni pemalas..:P
padahal duduk rumah je ek
hehe nantilah tak tergerak hati lagi nak berlampin biase

buat masa ni sy dh pernah try 3 jenama ni
i)huggies
ii)pet pet
iii)drypers

i)huggies
huggies ni okay if pakai time baby yg dlm pantang tu
dr umur derang 0 hingga 2 bulan sy rase okay sgt2..tambah2 pulak huggies ni
permukaan dia lebih lembut berbanding pet pet and drypers
so time dlm pantang sampai aidan umur 3 bulan tak silap..sy pakaikan dia dgn huggies ni la

pastu bile aidan dh besar...(besar sikit jek la) erm..pastu sy tukar pet2..
sebabnye bile aidan dh besar and makin kuat pee pee..huggies ni mcm cepat berbau hancing la
tak tahu kenapa
tak lama sgt lah sy pakai huggies ni
habis sampai 2 pack gak la.. baru sy confirm yg huggies ni cepat berbau hancing
dr segi harga..ianya tidak membebankan sgt..

ii)pet pet
pet pet ni adalah kegemaran sy sebenarnye
time aidan dlm pantang pun dia pakai gak pet pet ni
tapi size pet pet ni agak besar sikit berbandinng dgn huggies dan drypers (yg nborn)
pet pet ni yg bestnye..if tape dia terbukak 2 3 kali pun takpe
sebab still leh gam kan semula

pet pet ni aidan guna lama gak..lepas tak pakai huggies dia guna pet pet
pet pet ni tak lah cepat sgt nak berbau hancing mcm huggies tu
dr segi harga pun tak membebankan
cume kadang2 pergi tesco..takde promotion ianya akan jd harga biase iatu 40++ utk M80
sy tak beli lah..beli lah kat kedai lain :)

iii) drypers
yg ni time nborn pun aidan ade pakai
tapi memberi kenangan buruk kepada sy dan aidan hehe
mana taknye, if aidan pee pee..baru je pakai kejap
dia punye pee pee tu leh tembus sampai ke badan aidan
belakang badan
sy pun tak tahu kenapa jadi mcm tu

and dia punye tape tak mcm pet pet and huggies..
kalau dh tercabut 2 3 kali dh takleh gam balik dh
:(

sekarang aidan pakai drypers..
takde pulak bocor sampai belakang badan
and tak berbau hancing jugak

dr segi harga masih berkemampuan oleh golongan seperti sy..

tu jelah review sy ttg lampin pakai buang ni
hajat dihati ni kan..by umur aidan 2 tahun sy nak pastikan dia tidak berdypers lagik
nak train dia..
agak2 boleh ke?
kalau early than that dia tak berdypers lagik lah sy suke
mama bg awk hadiah besar2 aidan hehehe

Sunday, October 16, 2011

churp churp

Over 50 million people in Asia are getting the latest updates from #ChurpChurp! Don't miss out on the fun here!

jom join ni nak..
tambah pendapatan hehe :)

demam

salam..
aidan demam pulak hari ni..
tapi tak lah panas sgt badan dia..
ala tapi tak syok gak la
hope cepatla dia elok

agaknye demam nak pandai jalan ke aidan?
huhu

Saturday, October 15, 2011

biodata : aidan

assalamualaikum..

hari tu sy ade terjumpe biodata abg nashriq so sy rase sy pun nak ade biodata jugaklah..
kot2lah ade org nak berkenalan ke senang..sebelum tu kite up dulu satu gambar yg agak2 macho..gaya org konon2 tak nak senyum



okay tak gambar ni? sy rase okay sgt dh ni...siap up colar baju tu..pakai cermin mata hitam lagik nih..

nama sy : khalif aidan khellykuzaman
umur sy : 11 bulan lebih

eh sebelum bitahu umur, sepatutnye sy bitahu tarikh lahir kan :)

tarikh lahir sy : 8 november 2010 (dh tak lama dh ni sy nak setahun yeay!)
makanan kegemaran sy : hmm yg ni susah sikit nak jawab..buat ms ni sy suke makan nasi..and apa2 yg mama sy suap semua pun sy suke makan..

minuman kegemaran sy :nenen tu boleh dikirakan sebagai minuman tak ye?
haiwan kesukaan sy : kucing..sy suke kucing..nampak dr jauh pun sy dh tak duduk diam nak g kat kucing..tapi bile dh dekat..sy takut pulak tgk muke kucing tu..mesti tgn and kaki tibe2 jadi keras..sy pun tak tahu kenapa...:(

skill terkini : sy pandai angkat tgn if mama panggil khalif aidan...kadang2 tegak ke atas..kadang2 ke tepi mcm PM buat satu malaysia pun ade gak..


warna kegemaran sy: hmmm sy tak tahulah sy belasah je warna apa2..tapi sy mcm suke warna merah lah..teranggg jek mata ni

ni gambar sy dgn stroberi sy
each time mama ckp "stroberi..stroberi" sy tak dpt kawal diri..mesti badan sy akan tergoyang2 mcm menari..dh puas sy suh badan ni jgn bergoyang tapi tak mahu la..
each time mama sebut je "stroberi..stroberi" mesti nak goyang..

kadang2 sy suke gigit hidung stroberi..
kadang2 sy suke belasah stroberi
kadang2 sy sayaaaangggg stroberi

senang ckp stroberi di hatiku..:)
mama ckp stroberi tu girl..tapi sy boy tau
walaupun kadang2 org suke teka sy girl..
sy pakai baju kemeja boy pun org leh teka girl..ish ish ish sabar jelah..

alamak ni dh bukan mcm biodata dh ni
ni dh campur2 dh ni..

sampai jumpe lagi k..
sy nak ikut ayah g padang ni
tgk org main bola
nak main sama..sy tak pandai jalan lagi..:)
bye...

Friday, October 14, 2011

dptkan berat b4 mengandung

salam
alhamdulillah sy takde masalah utk dptkan berat bdn b4 mengandung
and sy ni pun bukan lah kategori kurus murus pun hehe

yg sy perasan kalau kite pantang betul2 berat badan mmg senang turun
kalau pantang main2 berat badan susah sikit nak turun
pantang betul2 ni mcm pakai bengkung..
makan jamu2
makan makanan org dlm pantang
pakai stokin ha yg mcm tu lah
tapi ni pengalaman sy lah

maybe ade org yg style pantang mcm omputih
still dpt berat yg ideal kan
tu sy tak tahu lah

and yg paling2 best
semua rakan2 ckp sy lebih kurus dr zaman anak dara
and derang ckp lagi
"yani ko tak nampak gemuk pun.."
hehe tu yg best

pastu dh lama tak pakai gelang tgn...
gelang time nikah tu
bile try pakai..mcm happy pun ade
gelang tu nampak besar kat tgn
nampak labuh hehe
sy ckp dgn mak..tgn along dh mengecut kot mak..:P

terima kasih pd aidan and alhamdulillah ade rezeki utk bg aidan susu badan
bile bfeed ni sy rase semua lemak2 badan diserap keluar
cepat lapar..tapi if makan banyak pun
insya allah badan tak lah gemuk mcm dulu2
syok

pd ibu2 mama2..jgn risau
yg tgh mengandung skrg ni kan
if badan naik tu takpe jek
bile lagi nak merasa gemuk secara tak bersalah? hehe
time ngandung le

pas bersalin nanti..pantang kuat2..
pastu kalau ade rezeki ..bfeed anak
tak yah pakai p.b pun leh kurus..insya allah :D

Thursday, October 13, 2011

tak nak kawan ke

salam..
sy still tak faham if knp org tibe2 delete kite dr fb
pd hal kite kenal and kawan
and dia dulu yg add kite as fren..

ah benda2 facebook pun nak amik pusing ek
ntah apa2 jek
tapi yelah sy pelik gak ni
adekah dia add kite sbb nak stalk life kite?
ke kenapa ek?

yg lagi sy tak faham
ade sorang member ni tibe2 je jauhkan diri dr sy
and bau2 ni terserempak kat kenduri member sorang ni
dia leh main lari2 lak
sanggup tak g amik air sama2 tu
agaknye sebab tak nak diri sebelah2 sy kot
ishh malas tol nak layan org poyo mcm tu
hehe
bile sy tanye kenapa buat mcm tu
dia ckp takdelah tadi tak nampak
yolah tu
padahal kite pandang and senyum kat dia..dia yg dok kalih muke
huhu
tak kisahlah
tak nak kawan sudah nama hang dollah
tete.k hang sebelah hehehe

okaylah bye2...

Wednesday, October 12, 2011

aidan 11 bulan

selamat berumur 11 bulan aidan..
tak lama lagi aidan dh nak setahun
ish ish ish..cepatnye lah..

aidan sekarang tak leh berjalan sendiri lagi..
kalau pegang kat dinding ke..meja ke..lajulah dia jalan
tolak kerusi meja makan keliling rumah adalah hobi terbaru aidan
dan jugak tolak buai besi dia tu
ishh seriyau je tgk
lagi satu suke tgk tv depan2 geram betul
jalan selamat..tutup je tv..

nyanyi je lagu mulela badan dia goyang2
sebut je khalif aidan..laju je angkat tgn..:)

tu jelah dulu update nye
next time jumpe lagi k..
bye2..

Friday, September 30, 2011

khalif aidan manja mama and ayah


salam
sejap jek..
tak lama lagi aidan dh nak masuk umur setahun
tak rase bosan pun nak jaga aidan
tak rase susah pun
tapi ade jugak hari2 yg bile aidan buat perangai rase nak jerit2 jek
tapi if jerit pun bukan dia faham

sekarang ni dia asyik nak ikut je mana sy pergi..
sampai makcik kat bwh ni ckp sy suke bg anak menangis
adoi.. nak buat mcm mn kan?
takpelah//lama2 nanti hilang lah kot nangis dia tu
tapi kalau ade suami dia takleh tahan denga anak dia nangis
mesti cepat2 dia bekejar
kadang2 aidan ni bukan nagis pun
lebih kepada merengek2 jek
saja nak amik perhatian lah tu


sekarang ni pantang denga bunyi lagu
mesti pale and badan dia tergoyang2
konon2 menari lah tu
anak2 ni cepat betul belajar dr pemerhatian ek
takde pulak rasenye sy atau suami ajar dia menari if denga lagu
agaknye tgk kat tv kot
time umur dia nak masuk 10 bulan hari tu
dia dh pandai naik and turun katil
alhamdulillah suami ajar 2 3 kali
dia dpt tangkap..nak turun katil msti gune kaki
so tak lah risau dia nak menjunamkan pale ke kan

aidan punye tepuk amai2 tgn nye tak bercantum hehe
mcm clap2 angin aje
tapi 2 2 tgn ade gayalah mcm nak tepuk
tapi tak bercantum hehe
lawak jek

bile kuar je rumah cepat2 dia bye2..
if kite ckp bye2..laju jek dia melambai..
hai lah anak..

haiwan kesukaan aidan buat masa ni ialah cat
pantang nampak cat..mesti tak duduk diam


bile mama or ayah ckp meow..meow..
dia pun buat lah bunyi mcm nak panggil cat tu
sambil buat gaya panggil cat
:)
jgn kan nampak the real cat..nampak cat dekat card pun aidan dh suke..

ya allah biarlah anak ku membesar menjadi insan yg baik dan berguna
biarlag dia bepekerti baik selain jadi insan yg bijak
amin..




Tuesday, September 27, 2011

1..2..3..

salam
1.aidan tgh tido..skrg ni dia tak suke sgt tido dlm buai..dia lagi prefer tido kat bawah...kalau tido bawah ni lama sikit

2.tapi agak bahaya la aidan tido bawah leh mengundang keada gejala maknye tido sekali..huii kalau 3 jam aidan tido..3 jam jugak maknye tido...bahaya..bahaya

3.sekarang ni musim hujan je kat kawasan hulu selangor ni..rase mcm kat genting pun ade..air sejuk je..mandi kul 12 pun air sejuk tahap gigil2..

4.sy tak suke lah org salah sebut nama aidan ikut suke hati dia jek..dh ckp nama aidan ialah aidan..bukan yg lain nye..kalau org tua tu okay sy faham maybe dia pelat ke sebab gigi dh takde ke kan..ni yg mude ni.. apesal salah sebut? cer nama ko org salah panggil..atau org suke2 hati je panggil nama lain suke ke??

5.kalau bahagian dalam periuk kite ade kesan hitam2 yg sukar ditanggalkan cube rendam dgn asam keping selama semalaman..esok pagi basuh lah..insya allah kesan2 hitam akan hilang and periuk kembali bersinar

6. sy nak join kelas menjahit anjuran Kemas kat sini..tapi kelasnye 9 to 5 and dr isnin sampai jumaat..bapak lah.. g amik degree pun kelas takdelah 9 to 5 hoihh laaa

7.maybe try call cikgu menjahit tu..ntah2 ade slot2 tertentu kot

8. gigi aidan tak bertambah lagi ..masih 4

9.aidan masih belum boleh jalan senirik..

10.penyubur rambut by mustika ratu berkesan..mmg menambah and menaikkan anak2 rambut yg baru..

okaylah jumpe lagi k..
bye2..

Thursday, September 22, 2011

mama..aidan lapar

hari ni kelam kabut sikit..
selalunye pagi2 aidan bfast oat dgn susu
tapi konon2 nak bg aidan bfast lain
sy bagi lah cheese slice tu
yelah selalu makan oat
perut dia kenyang lah kan
bertahan agak lama.. :)
alih2 hari ni cheese jek
cepat lah dia lapar

pulaknye dia hari ni selsema
rengek terlebih
dh masak nasik dia pun lambat
so sy amik keputusan masak nasik biase jek
and buat sup ayam
nak tunggu ayam masak agak lambat lah jugak kan

aidan dh merengek2 dh
tarik2 tgn dh
semua yg sy bg kat dia semua tak kena.. huhu
bg nenen pun tak layan
dia mcm seolah-olah nak ckp
"mama sy lapar..nak nasik..bukan nenen"
siannnn aidan

dh siap sup ayam and nasik
suap je kat mulut aidan terus dia diam
:P
hai sian nye lah anak mama
lapar ek...

Tuesday, September 20, 2011

curang,kayu 3..salah siapa?

assalamualaikum..
sy rase zaman sekarang ni
dek sebabkan facebook lah
twitter lah
sms lah
boleh menyebabkan suami isteri bergaduh
(mintaklah jauhkan dr sy serta kawan2 sy dr masalah2 mcm ni)
tu belum amik kire lagi jenis perempuan2 yg berani
ngorat2 suami org
yg lagi tak leh blah..diri senirik tu adalah isteri org

sy tulis ni bukan lah sebab terjadi kat sy
(mintak jauh)
bile denga citer suami
citer makcik2 kat bwh ni
tu yg buatkan sy terfikir senirik tu

yg kerja dikelilingi lelaki tu
jaglah dab dan tatasusila seorg perempuan
even awk kerja dlm bidang lelaki pun
tak semestinye sampai hiang sifat malu
if lah dlm hubungan awk suami isteri ada masalah
jgn lah dok jaja kat rakan sekerja
apa point di situ ye?
nak raih simpati dan perhatian ke?
sy rase cukuplah awk citer masalah awk tu kat ahli keluarga je
atau pun g lah jumpa pakar kaunseling ke
kan ramai sekarang ni

dan katalah awk dh tak suke suami awk
sebab dia tak leh jalankan tanggungjawab dr segi zahir mahu pun batin
pergilah pejabat agama
mintak cerai
cerai ni kan ade banyak2 jenis
cube tgk kat belakang sijil nikah tu
kan ade lafaz taklik
so..g lah mintak fasakh ke..tebus talak ke
if suami awk ade problem kan
atau awk takleh tgk muke suami awk ke kan
jgn lah masih lagi bergelar isteri
dh ade skandel tido2 dgn lelaki lain..
tak malu ke?
tak malu dgn org ke?
mmg tak lah kot..sebab org tak nampak ek?
dgn allah tak malu ke?
kalau awk termengandung anak lelaki yg awk skendel tu mcm mn?
ishh apa lah awk ni..

yg lelaki di skendel kan tu pun satu
dh lah umur dh 40 an lebih
anak dh besar2
bini pun dh ade
kenapa gatal ek?
g kerja ..g kerja je lah
jgn lah nak ade affair dgn ppn lain..nyampah
sian isteri kat rumah
igtkan pakcik jujur
tapi pakcik ni hidung belang..
if konon2 nak jadik pakar motivasi
setkat denga je luahan masalah org tu dh lah
ni tak..
pakcik pulak yg nak tumpang sekaki ek..
apa daa...
umur dh 40 n pakcik..
sy denga ceramah agama kat surau kite ni
kalau lelaki yg dh berumur 40 tahun ke atas
masih tak dpt melawan kejahatan dlm diri dia..
sampai kesudah lah dia tak leh berubah
ustaz tu lah yg kata
pakcik nak jadi mcm tu ke?
jgn lah pakcik..
masih ade peluang lagi pakcik
berubahlah
igt ah pd anak dan isteri ek

sampai jumpe lagi
bye2
akhir kata..jgnlah menjebakkan diri dlm masalah rumah tangga org
bbg nasihat setakat yg mampu tu tak kisah
kalau dh melebih sgt tu
renti kan jelah yeop

Friday, September 16, 2011

anak and makan

jadi mak ni tak leh putus asa kan
kerenah anak ni mcm2
kadang2 tak mau makan
kalau ikutkan diorang yg tak nak makan tu
susah gak

jadik mak kena lah ikhtiar and pikirkan
apa yg anak nak makan
tak kirelah asal anak nak makan
alhamdulillah
bile aidan masuk 9 bulan hari tu
dia dh nak makan
takde dh sembur2 nasik if kite bg dia makan nasik
dia nganga and tunjuk sign nak lagi
mmg alhamdulillah
syukur sgt

sekarang dh bg dia makan nasik lembek
sy tak blend2 pun nasik or sayur tu
sayur rebus sampai lembut
and bg kat aidan
campo dgn ikan
aidan makan jek
syok nye
nikmat sgt tgk aidan nak makan
mahu rase nak menangis pun ade
:P

pipi dia pun dh nampak tembam balik dh
sy buat kesimpulan
b4 this dia tak nak makan sebab dia tak de rase
lapar sgt kot
agaknye lah kan
ntahlah
tak kisah lah tu
janji sekarang aidan dh nak makan..

sy ade baca..kadang2 anak ni dia bukan tak nak makan
dia tak suke tekstur makanan tu
sometimes kite blend makanan sampai halus kan
dia maybe tak suke
maybe dia nak ade rase tekstur makanan tu

ikhtiar and ikhtiar
asal anak kite nak makan..:P


tibe2 terigt..
makan kat terminal bersepadu ni mahal lah
hari tu hantar mak mertua sefamily
derang nak balik mlk..
6 org makan 80 ringgit
ishh baik makan kfc
agaknye nak manage tempat ni mahal kot
yelah tempat canggih kan
tapi cantik aaa

tibe2 je dh tak tahu nak citer ape
hehehe

okaylah jumpe lagi k
bye2..



Thursday, September 15, 2011

aidilfitri 2011



org dh tamat tempoh
kite baru nak upload ek..
tak kisah lah
asal dpt simpan kat blog ni
untuk kenangan di masa akan dtg

tahun ni turn husband raya kat kampung kite pulak
punyelah sy bersemangat
tahun ni buat ketupat
untuk pertama kalinye dlm hidup
dr anyam sampai isi beras
sampai lah jaga and tukar air ketupat
semua sy yg buat
kembang2 hidung ni ..sebab ketupat sy jadik hehe


mak ckp kalau ketupat ni tak jadik
mmg takde salah org lain
sebab ade sorang je yg handle kan
so..kena lah buat sampai jadik..
masak gune dapur gas jek
lagik senang and takdelah lama sgt mcm masak gune kayu api
act disebabkan ini percubaan pertama
takdelah banyak sgt pun buat
dlm 30 bijik jek
tapi tak pe next time nak buat ketupat lagik
and nak buat lemang gak
abah dh nyesal dh sebab tak buat lemang hehe
abah ckp kalau nak buat lemang kena cari kayu api awal2..
okay bah..set, next2 raya kite buat lemang eh
letak gambar je lah ek..
:D
ni gambar abah and menantu2nye
mcm biase
tradisi kat rumah kiteorg
after solat raya
abah akan buat tahlil sikit
pastu bermaafan sesama kiteorg la
ni sy and mak
syahdu woo
aidan baru bgn tido
muke masammm jek
tahun ni kiteorg g amik gambar kat studio
mak dh banyak kali dh nak g tangkap gambar sefamily kat studio
alhamdulillah tahun ni dpt
pas dpt gambar tu
hari tu jugak abah gantung kat ruang tamu
excited jek abah
asyik ckp cantik jek
org lain semua lah dok komen gambar nampak gemuk lah
nampak senget lah hehe
tapi kat mata abah cantik jek..:P
last sekali
selamat hari raya ..
insya allah tahun depan raya kat melaka pulak
kami ber5..
muke semua lebih kurang jek..:D



Monday, September 12, 2011

assalamualaikum

salam..
rindunye kat blog
dh lama betul tak update...
mcm2 nak citer
masa pulak yg takde
insya allah malam ni akan mengusahakan mengupdate blog..

selamat hari raya kawan2..
lambatnye lah ekk

Wednesday, August 17, 2011

raya..raya

salam
alhamdulillah dh lebih separuh kan puase
mesti dh ad yg dh buat kuih raya
sy tak buat pun
tak reti and pemalas hehe

tahun ni tak mau lah beli kuih banyak2 sgt
mcm tak ramai jek yg nak dtg raya kat rumah
:(
sy beli biskut kilang tu jeklah hehe
sedap gak
if org tak dtg rumah
senirik leh makan sambil tgk tv
sy nak beli biskut bakar
mcm sedap jek

baju raya?
baju raya senirik lom settle lagi
baju kurung dh ade
baju melayu suami dh hantar tempah
belom amik lagik
baju melayu aidan pun dh hantar tempah
kat kampung

tahun ni tema kiteorg kaler silver and grey
tak sabar nak raya
rasenye baju aidan jek yg banyak
ishh kalau ikutkan nafsu nak beli lagi
rase mcm tak cukup jek weih

kot2 kalau ade org bg sy 100 or 200 ni
baju aidan gak yg sy shoppingkan nih hehe

mcm mn ek nak pujuk suami beli baju aidan selai dua lagi?
hohoho
mcm dh tak dpt jek ni
adakah boleh menggunakan taktik amik and sorok baju tersebit
alih2 letak kat kaunter bersama baju dia?
alih2 dia kena bayar sekali baju aidan
insaf yani
insaffff
cube bawa bersabar dan bertenang
:)

okaylah kite akhiri dengan gambo aidan menjadik dj
ayah ckp kalau nak tujukan lagu raya
leh lah call aidan
aidan bertugas kat berek fm...



bye2

Tuesday, August 16, 2011

tabung aidan


ni tabung aidan..
amik masa sebulan lebih gak nak penuh
selalunye bile dh penuh ayah akan kire and simpan duit aidan dlm amanah saham wawasan
erm sebenarnye sy nak simpan duit aidan dlm amanah saham didik
pastu akak pejabat pos ckp asd susah sikit nak simpan bulan2
kadang2 sistem hang lah
pastu sy nak simpan dlm amanah saham gemilang untuk pendidikan
tapi akak tu ckp simpan jek dl, asw..sama jek
sebabkan aidan dh ngamuk2 nak tido
sy ye kan aje lah..

mana2 duit aidan yg org sedekah
semua sy simpan dlm asw dia
genap umur dia 6 bulan hari tu..
sy dh bukak kan untuk dia..
and hari2 ayah dia bg singgit..
belanja sekolah..:P
bile ayah bayar bill kat pej pos, masukkan lh sekali duit aidan
sy ckp dgn suami anak2 yg seterusnye pun kite kena buat mcm ni
mak sy pesan
menyimpan ni kena berterusan
biar sikit tapi istiqamah
jgn banyak2 tapi sekali dua jek..

insya allah
akan menyimpan untuk aidan sampai dia besar..
dh besar nanti nak ajar dia pulak menabung..

tu jelah..
jumpe lagi next time k..
aidan dh ajak main ni..
bye2


Thursday, August 11, 2011

kat melaka

skrg ni balik mlk lak
nak tulis mcm2 tapi semuanye lupe..
nantilah bile dh igt balik..

Friday, August 5, 2011

cinta

time dulu
waktu belajar..time kat asrama
mana org yg ade pakwe2 ni
hari sabtu ahad mesti dating2
jap g ade lah pengumuman.. ani binti abu..ade org ingin berjumpa..sila turun ke lobi
alah lebih kurang gitulah pengumuman nye
org mcm2 sy ni
mana ade pengumuman gitu haha
kalau ade pastilah family member je nak jumpa
jeles? takdelah
sy dok minat org dr jauh jek hehehe
lagipun time sekolah
tahu nak hu ha hu ha jek

bile kat uni pulak
pun sama
kata dh muke jerawat
gulap gulita lak tu
badan pun semangat
mana ade org nak pandang :D
tiap2 minggu kite lepak aje lah kat bilik
layan citer hindustan ke
dvd cetak rompak ke
maklumlah kite single weih

and time tu dh ade blog ..
igt lagi mengadu lah kat member blog ni
pasal kite takde pakwe kan
pastu dia tanye sy
"apa makna cinta"
terus terang sy tak tahu nak jawab
and sy mmg takde jawapan pun utk soalan dia tu
sbb mmg tak tahu apa pun
dia ckp kat sy.. kalau dh tahu apa makna cinta
baru lah ko layak bercinta
selagi tak tahu.. tak payah la..

sy igt bukan ke perlu bercinta bari tahu makna cinta?
bukan ek?

and sekarang if ever org tanye kat sy
apa makna cinta
insya allah sy dh leh jawab :D

pd sy
cinta boleh membuatkan yg wangi jadi busuk
yg jahat leh jadi baik
yg buruk jadi cantik
yg malas jadi rajen
yg tipu cuba jujur
yg sambil lewa cuba bertanggungjawab

cinta boleh buat seseorg cube buat sesuatu yg dia tak suke
cube belajar faham org lain
cube terima cara org ain
cube toleransi cara org lain
cube belajar berkorban
cube utk share segalanye



and sekiranya lah
takde pakwe time sekolah
takde pakwe time kat uni
dan takde pakwe time kerja
hanya utk sy jumpe suami sy yg sekarang
sy sgt2 bersyukur
sebab dia ialah cinta hati sy

pada sy.. kalau kite cinta kan seseorg tu
kite tak kan berkire dgn dia
kalau ade yg dia buat menyakitkan hati
jauh lebih banyak yg dia buat menggembirakan hati sy

buat apa nak fikir 3 4 hal yg dia sakitkan hati
berbanding 3-4 ribu perkara yg dua buat menggembirakan hati sy?

maybe ade yg ckp sy bodoh
atau ade yg ckp semuanye kena telan aje ke?
tapi mcm sy kata tadilah
kalau cinta kan org tu
kenapa perlu berkira?
rugi kat mana kalau mengalah?
menang kat mana kalau bertelagah?
pd sy,dlm cinta takde pemenang atau pun kalah..:P

kite janji nak hidup sama2
kite janji nak susah sama2
knp kite tak boleh nak tolak ansur tentang 1 2 perkara?

pd sy..buruk dia tu lah yg melengkapkan sy
and buruk sy jugak yg melengkapkan dia..
luv u yang.. forever..
mmuahhh

Thursday, August 4, 2011

sy gune safi rania gold

salam..
kulit sy ni time sekolah sampai awal2 kat u dulu
bermasalah sgt
sy rase paling hazab time kat sekolah la
ya allah muke penuh jerawat
jerawat ygbesar2 lak tu
dh lah tgn jenis gatal
suke kobek2 jerawat kan
bahananye habis muke lopak2
pernah satu ketika besar sgt luke jerawat tu kat muke
berdarah lak tu
sy tampla handy plast huhu
punyelah mcm komeng pun ade
bayangkan lah berhandy plast di muke pergi sekolah
eeee
nasiblah sekolah semua pompuan kan
muke mcm komeng pun siapa yg heran?? huhu

dan time tu mcm2 lah yg sy pakai
asal ckp hilangkan jerawat semua sy try
dr yg moden sampai ke tradisional
haremm jadik
igt lagi dgn ila.. dok cari pucuk jambu batu campo dengan beras
tempek kat muke
igtkan jadi lah perubahan apa2
jadik gatai jek muke tu adalah
yg paling tak tahan tu
sapu serbuk kulit kayu manis kat muke
mak aiii punyelah gatal satu hal
panas satu hal
sudahnye sy biarkan je lah muke tu
time sekolah biaselah pakai clean and clear
tapi muke tetap tak clean2 and clear hehe

masuk u..sy ade lah try pakai nutrimetics punye product
alhamdulillah muke kurang berjerawat
sy tak tahulah sbb hormon dh stabil ke atau sebab product nutrimetics tu mmg bagus
tapi lopak2 di muke still lagi banyak lah
dan muke adelah gulap gulita..
:D
time belajar kan
mana ade duit
takdelah mampu nak pakai lama2 product nutrimetics tu
pas muke mcm dh okay
sy pakai olay
lama gak lah
sampai kerja

time ni lopak2 still ade lagi
kire size lopak tu mcm dh kecik tapi nampak kasar lah

hantaran kahwin sy mintak
suami beli skincare jenama skinfood
jimat weih
nak dekat 7 bulan pakai baru habis
alhamdulillah skincare ni pun tak de bagi masalah pd muke sy
just lubang2 still kasar lagi

pas dh habis skinfood tu
sy pakai lah semula olay

perkenalan sy dgn safi rania bermula kat rumah mak
time tu dlm pantang
sy tak bw sy punye facial cleanser kan
so gune jelah yg mak punye :)
and mak sy gune safi rania gold

pas habis pantang
ramai yg komen muke sy dh tak nampak lopak2
pastu nampak bersih and cerah
ramai lah yg komen mende yg sama

tapi sy tak lah pakai full set safi rania ni
sy just pakai pencuci muke dgn krim dia

tapi kan
sekarang ni
mata sy dh mcm mata panda lah
ade lingkaran bwh mata yg ketara laaaa
camne nk buat ek?
alamak aidan dh bgn
bye2


Wednesday, August 3, 2011

merancang keluarga



dh lama nak ckp pasal ni..
and sy rase tak salah kan..
after lahirkan aidan sy mmg nak plan utk ade anak yg ke 2..
time nak ade anak yg pertama sy tak mau plan
sy mmg nak ade cepat2..
act tak bagus gak kan..kalau boleh biarlah plan betul2 kan
so ilmu tu cukup
ilmu breastfeed
ilmu mak ayah
ilmu mcm2 lah lagi
tapi tu lah..sbb kan baby ni nampak comelll jek
and idea dlm diri yg ckp kalau ngandung leh jadi gemuk tanpa rase bersalah dan leh makan banyak2 org tak marah, tu yg antara sebab sy nakngandung cepat2 tu.. :)
alhamdulillah termakbul

after aidan sebulan
nurse kat KKB dh tanye sy akan merancang ke tak
of course lah sy jawab sy akan merancang
tapi time nurse tu tanye nak gune cara apa
sy tak dpt lah nak pastikan nak gune cara ape
sebab sy tak fikir dgn detail lagi


sy ni susah sikit nak makan pil
bukan apa..kadang2 boleh jadi lupa
sy rase pil adalh sesuai utk org yg jenis displin tinggi
nak masukkan alat dlm badan.. lagi lah sy tak mau
bukan apa..pil and alat2 ni
semuanye ade keluarkan hormon
utk mengelakkan dr mengandung tu
and sy ni ade idea yg memasukkan hormon tambahan dlm badan adalah tidak elok..
ni sy je lah yg pikir gitu..para doktor takde ckp ni..hehe

so sy amalkan kaedah kondom
kadar keberkesanannye ke atas sy
setakat hari ni
alhamdulillah okay lah
tapi mengikut satu artikel ni..2% of pompuan
yg gune kaedah ni
mengandung
compare dgn IUD,implan atau pun pil
less than 1% of women yg mengandung

IUD ni jugak ade 2 jenis
ade ade IUD yg tak berhormon
ade yg berhormon

mengkiut pengalaman sy
perancangan keluarga guna kondom ni lagi mudah
sebab :
1. tak yah nak makan2 pil (yg ni paling utama)
2. tak mahal sgt
3. err perasaan sama jek mcm tak gune kondom

dinasihatkan agar berjumpalah dengan pakar
sebelum memilih kaedah yg terbaik utk anda..:)
so korang gune cara ape ek?
semulajadi ke?
patch ke?


Tuesday, August 2, 2011

salam ramadhan

alhamdulillah hari ni dh nak masuk 2 ramadhan
tahun ni masak sahur mencabar sikit..
sy bangun aidan pun bangun
berbuka pun sekali dengan dia
tapi alhamdulillah ade dia..and of course lah ade suami

alhamdulillah jumpe lagi dgn ramadhan
:)
sy harap ramadhan sy thn ni amalan sy lebih baik dr yg sebelumnya

Thursday, July 28, 2011

seterusnya

salam..

1.keluar time demam dan tak sihat adalah tidak digalakkan kerana :

a)keputusan yg dibuat menjadi tidal tepat..ralat berlaku dimana-mana
b)lain yg nak beli lain yg dibeli
c)pergaduhan yg tak patut boleh berlaku secara tibe2
d)mood berubah secara mendadak
e)sakit hati campo geram menambah rase penat je
f)lain yg diplan lain yg jadik cesssss

2.tgk bola sorang2 adalah tak best..dh lah singapore dh seri dgn mesia ni..takpelah mesia you are the best..cube lagi utk WC 2018.. okay (if kalah le)
3.jgn percaya sgt dgn janji2 org nak tolong2 kite ni..usaha senirk lagik bagus tau
4.sah! aidan dh jangkit demam.. badan dia dedar2.. and dok merengek tapi semangat pahlawan meneroka alam still tinggi..even badan dedar aksi yg ditunjukkan oleh aidan masih lagi di tahap yg terbaik..syabbas bette..
5.mintak2 lah org Sp nak amik sy kerja dgn depa ..
6.ye sy masih tak putus asa cari kerja..
7.dok rumah jaga anak mmg best dan terseronok..tetapi ekonomi keluarga jugak perlu di ambil kira..bukit yg tinggi ditarah2 lama2 habis jugak..inikan pulak duit yg jangka hayatnye sgtlah pendek..lebih laju dr air gaya alirannye..
8.dh makan tapi lapar lagi lah
9.kemeja aidan still tak jumpe lagi.. nak g jusco lah..
10.ya allah sembuhkan lah batuk,selsema ku ini..
11.sebab mcm best je tulis nombor2 ni, akan diteruskan sehingga sendiri rase bosan.. hehe ntah2 esok dh tulis cam beser..:)

bye and jume lagi

Tuesday, July 26, 2011

1..2..3..

salam..

1. mcm rase nak demam lah pulak.. dh selsema and sakit tekak ni.. dh makan ubat still tak jalan lagi.. alamak jgn lah aidan jangkit..:(
2. igt nak puase esok.. pektis.. tapi camne ni? mcm tak larat jek :(
3.igt nak g tesco esok..nak beli barang rumah tapi mcm nak demam ni..camne ek? larat kot
4. nak cari baju raya aidan lah.. ade dh beli.. nak cari kemeja and suar pendek utk dia.. and jugak baju pakai hari2..
5.aidan dh pandai tiru bunyi.. pandai main tepuk2.. pandai sayang2..
6. tak semua org fikir mcm mn sy fikir.. so takleh lah nak suruh org rase and ikut cara sy
7.eh follower sy dh 140.. terima kasih kawan2
8.hidung makin tersumbat ni
9.kalau nak semua kerja rumah settle dlm satu hari tanpa gangguan si aidan ding dong.. kena bangun pagi giler.. kul 5 mcm tu..
10. tak lama lagi dh puase yeay..sy rase nak g jugak lah tesco esok beli barang2..nak beli pasta ke .. apa ke.. maggi ke.. buat stok kat rumah..suami tak suke sgt sahur nasik..tapi sy akan make sure sy makan nasik.. kang takut takde tenaga
11. eh tapi makan pasta kan mcm makan nasik gak kan?
12. masih terfikir2 pasal air susu time puase nanti
13. betul ke air susu rase lain time kite tgh puase? ke ni mitos ni?
14. memerlukan belaian suami di saat ini.. huhu..nasib dia balik cepat
15. ya allah semoga sy cepat sembuh

aidan @ 5 month and ayah
gambar tiada kaitan..:)

Monday, July 25, 2011

bestnye balik kampung

2 minggu lebih sy duduk kat kampung
seronokkk sgt
yg paling seronok mama sy lah kan
rilek je
ade ramai org layan sy
:P
ni gambar sy dengan tok abah


kat kampung mcm2 sy belajar
maktok ajar macam2
seronok sgt
sy dh pandai main cak cekor tu
bile mama nyanyi lagu cak cekor jek
sy dh tahu genggam and bukak tgn sendirik
nanti sy nak belajar bye2 pulak


buat masa ni lagu kegemaran sy ola oli ku beri nama
maktok and tok abah pun dok rajen menyanyi lagu tu

sy dh ngantuk ni
jumpe lagi lain kali ek..
bye2

Monday, July 18, 2011

perihal aidan 2

sabtu and ahad kiteorg g jalan2
(kiteorg ialah maktok,tok abah, mak adik, mama and aidan)
tak jauh pun area2 sini gak
g raub
ade kenduri tok teh bertunang..:)
aidan behave sgt
and yg bestnye aidan nak dgn semua org
b4 this aidan mcm takut jek dgn org
asal orf tegur and nak amik dia jek
mesti dia menjebek
setelah seminggu dok umah mak tok and tok abah
aidan dh tak takut hehe
agaknye sebab maktok selalu bw aidan jalan2 kan
jumpe kawan2 maktok
so aidan jd tak takut

semua org nak amik aidan
aidan tergelak2 jek
siap malam2 tido lambat lagik
sebab aidan sibuk nak main dgn kakak2 sedare dia
bukan main lagi
siap tak mau susu
tak mau makan
tgh2 nenen denga je suara2 org
terus berhenti
terus mintak mama turunkan kat lantai
sebab aidan nak main sama
bile org2 tua bersembang..aidan pon ikut sembang sama
tapi aidan jelah yg paham apa aidan ckp heheh

and kat kampung ni pun aidan dh tere duduk senirik
mama bg aidan 14/10 markah utk duduk sendirik
alhamdulillah

Saturday, July 16, 2011

Tips: Isteri Hebat

sy tgk kat tv alhijrah ni semalam..
dia ckp pasal nak jaga diri kite org perempuan ni
biar suami suke jek..
dia ckp fitrah lelaki ni mmg suke yg cantik2 and lawa2
so if kite duduk kat rumah jek pun kenalah cantik2..

antara yg dia ckp ialah:
Mesti bersih
yelah kan kot kalau comot jek mcm mn tu?yg ni basic lah kan.. semua org pun suke yg bersihkan..syaitan je kot yg suke kotor2 ni..ustazah tu ckp kalau boleh bgn lah awal2 pagi..mandia siap2..jgn lah lambat2 (mcm sy) huhuhu

Mesti berwangi-wangian
barulah suami rase suke jek nak balik rumah sebab ade kite yg bersih dan wangi ni kan.. so bile dia kat luar pun dia igt je kat kite..yg ni insya allah buat..kire bile suami dh nak sampai rumah tu, cepat2lah hias diri pakai lah minyak2 wangi ke apa ke kan..:)

Cantik kat luar rumah gak
mestilah jaga maruah and nama suami kan.. kat rumah cantik and kemas..kat luar pun kenalah mcm tu..tapi jgn lah sampai berlebihan sgt..kire berpada-padalah..

Ustazah tu sambung lagi, Fitrah lelaki mesti nak tgk yg cantik2.. yg lawa2..sebab tu lah kena cantik2..kite kena tahu fitrah lelaki..takyah lah berlebihan sgt tapi biar Nampak natural..jgn sampai jadi kusam

Dia ckp lagi, mulut baik bertutur perkara-perkara yg baik jgn lah ckp bukan2,manis mulut sentiasa,pandai memujuk suami bile dia dlm keresahan atau kesusahan, if suami kena outstation and kebetulan pulak time tu anak tak sihat..ckp lah kat suami"sy boleh jaga..allah jaga kite..carilah rezeki bang..insya allah selamat",(ni sy amik ayat ustazah tu)tapi tu lah susahnye nak buat..yelah anak tak sihat suami lak kena kerja kat luar..adoi susahnye nak redhakan jek suami g..mintak2 sy leh buat lah pesan ustazah ni..:P

dan yang paling penting ustazah tu ckp jgn bagi tercium bau yg kurang menyenangkan dr kite..bersrub cepat2..if dh tahu suami nak balik..:) (hopelah sy leh buat ek)

dan igtlah setiap langkah kite berhias utk suami..allah bg pahala..insya allah

Friday, July 15, 2011

campur-campur

aidan balik kampung bukan main sgt lah
dia jadi mcm excited gile
sebab rumah maktok kan luas
dia mcm happy gile dpt merangkak sana sini
dh lah tiap2 pagi and ptg maktok bw jalan2
asal nampak maktok g mana2 je dia nak ngikut
bgn tido sengehhh jek
geram betul..

tahun ni insya allah raya kali ke 2 dgn husband
and ade tambahan ade aidan hehe
last raya dia dlm perut
eh tak sabarnye nak puase
sy ni kan setiap kali nak ray
mule lah berkobar2 nak buat biskut itu lah
biskut ini lah
nak buat senirik lah konon
semua resepi sy serach siap save lagik
tapi nak buatnye hampeh
konon nak buat kek itu lah kek ini lah
pun hampeh gak hehe
siap kena perli dgn suami
dia ckp dh bernanah tinge dia denga sy punye azam nk buat kek tu
tapi hampehh
tapi kat kampung ni kan
sy cube untuk merealisasikan impian nak buat kek tu hehe
ya allah kuatkan lah semangat aku
semoga aku dpt membuat sebijik kek yg sedap
aminnnn..
persediaan ni nak raya hehe
cehh puase pun belum kan
eh tak sabarnye nak tunggu bulan puase ni

kali ni punye puase lauk sahur maybe kena siapkan awal2
takleh lah mcm last year
bgn pagi and masak
sbb la ni dh ade aidan
che mat tu if org bangun
dia pun sibuk sekali bgn
kang sudahnye tak bersahur lak
ade kemusykilan gak ni
pasal puase ni
air susu okay ke ek?
sy ni mana ade perah2 susu
maknanye takde stok susu tu
nak kena cari info ni
time sahur mesti makan nasik ni
takleh tak
kang sian lah kan.. air susu kurang
kurang ke ek? ke takde apa2 jek

oh ye
sy ade tgk kat 360 rabu lepas
psl ice cream2 ni
ces betul lah
dh lah malam time tu kan
citer lak pasal eskrem
mana lah nak cekau malam2
punye ah terliur
nasib ade eskrem mesia dlm peti mak tu
belasah ajelah nak bg hilang rase terliyur tu kan
eh btw yg tuti frutti tu dia frozen yogurt kan
if la kite beli yogurt bese tu
pastu letak kat tempat frozen tu kan
mau jadi tuti frutti tak?? hehe
nak tunggu balik rumah nak rase yg betul punye lambat lagi
so kite buat senirik hehe
nak try lah
:)

okaylah tu aje
aidan dh balik dr jalan2
hari ni dia nk g gunting rambut dgn maktok and tok abah
hantar kain tempah buat baju melayu dia
:P
bye2
selamat bercuti bg org yg bekerja ek
esok dh sabtu kan



Thursday, July 14, 2011

breastfeed

ceramah menyusu
sy hari tu g ceramah menyusu sekali jek
tu pun KK yg suh g
sebab dia ckp sy tak dengar ceramah penyususan lagi
so kena lah g, kebetulan pulak
time tu ada bulan penyusuan susu ibu
so ceramah diorang buat kat hospital KKB
sy igt mcm akan ade banyak2 info lah
tapi agak kecewa
tapi sy tak lah nak salahkan nurse2 kat situ
yelah nama pun ceramah kan
so diorang mmg baca slide ajelah
and kebanyakan info tu mcm kite dh tahu
kebaikan2 susu ibu
camne nak simpan
so sy mcm tak amik pusing sgt le (salah sy!)
sebab semua yg dia ckp tu ade dlm pamphlet yg diberi kan

tapi sy sarankan pd yg nak g ceramah menyusus kat KK
tak yah lah kite expect tinggi2 sgt
mintak maaf ckp
mende free kan..:)
kalau nak lebih lagi info sy sarankan g lah jumpe ngan pakar laktasi ke apa2 ke
yg tu maybe leh tanye mcm2
kalau yg KK ni mmg dia akan baca apa yg ade kat slide tu je rasenye
tapi sy tak tahulah if ade KK yg sgt detail yg leh ajar 1 to 1 ke kan
nasihat sy
carilah org yg boleh ajar cara2 menyusukan baby dgn betul
masa sy dulu sy igt akan terus pandai
tapi tidak ye
(maybe ade lah kot org yg dia terus pandai)
kalau rase nak bf kan anak sendiri
kena cari ilmu cukup2

and untuk pengetahuan
menurut nurse kat nicu selayang hari tu
if kite tak reti nak susukan anak ke apa ke
kite leh mintak di ajarkan cara2 menyususkan anak yg betul b4 kite keluar ward
sy rase semua hospital kerajaan hospital rakan bayi
so eloklah gunakan peluang ni
mintak derang ajar kite
sy hari tu tak tahu
teman aidan kat NICU baru lah sy tahu

iklan susu ibu
kenapa ek? iklan susu ibu ni tak mcm iklan2 susu formula
pernah tgk tak?
ade kot sekali 2 dia tayang
ade yg kakak tu dia ckp dia susukan anak dia guna susu perahan
pastu ade yg org 1 malaysia dtg rumah borak2 tu
iklan nye mcm tu jek
takde pun buat iklan mcm iklan susu formula tu
yg ckp sel2 bercantum lah
anak minum susu anmum leh pandai tarik barang senirik gune magnet lah
takpun punye lah bagus susu formula tu sampai
anak dia mcm ade gelembung yg protect dia dr virus2 yg tak sihat
apesal tak buat mcm tu ek?
eh tapi sy takdelah nk ckp susu fm ni tak bagus ke ape ke ek
ni mcm ckp2 senirik jek..
setiap ibu pasti tahu yg terbaik utk anak kite kn?

ok lah
sampai jumpe lagi..
bye2


:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...