:)

Tuesday, April 17, 2012

review : seefood the movie

assalamualaikum..
dh lama sgt nak review pasal citer seefood ni
huhu
tapi asyik lah bertangguh2..kadang2 tu takde idea pun ye
ni pun tak tahulah jadi apa review ni..konon2 jelah review
siapa ntah yg nak heran dgn review sy ni ntah
tak kisah lah tu..
mana lah tahu org silverant terbaca ke hehehehe

sy tertak sengaja tgk iklan citer seefood ni kat tv..
terus rase excited nak tgk..dan2 tu jugak carik website bagai
punyelah bangga sebab citer ni dh menang banyak anugerah and dh ditayangkan kat beberapa negara luar..bangga lah kan sebagai org malaysia..bukan senang product kite ni di bawa keluar..tambah2 lagi animasi2 ni..mmg susah..
and yg nak tambahkan ke excited tannye, ini adalah first time nak bawak aidan masuk tgk movie..cabaran jugak..nasib bile citer dh start dia diam..pastu tgh2 citer dia ngantuk..and dia tido..citer dh nak habis..baru dia bangun..tak nangis pun lah dia dlm panggung tu..
okaylah tu bab aidan

setelah melihat iklan ni berganda2 ditambah rase yg teruja sgt2..
sy ni dgn tak sengaja telah letak satu expectation lah yg citer ni akan best..tapi sy mintak maaflah citer seefood ni pd sy agak bosan..sy bukanlah nak bandingkan citer ni dgn kartun2 luar tu..dr segi teknik colour ke..rendering ke..yg tu sy tak nak lah sentuh kan..sy pun fahamah org2 luar tu computer dia lagi canggih (kot) tapi dr segi jalan cerita, cerita ni agak bosan.. tak lama pun utk sy rase bosan.. dlm 15 minit pertama tu pun dh rase bosan..
pastu mcm dh tak senang duduk ..bile lah citer ni nak habis..

kehidupan dlm laut kalau melalui citer ni adalah tak menarik la..background muzik citer ni pun tak best..sy rase kalau katun tu guna teknik dulu2..tapi dgn muzik yg best..mesti jalan penceritaan tu akan jadik lagi best..amik contoh lah citer erm..sy lupa lah tajuk dia tapi cartoon lah..yg pasal carwash2 tu..atau mana2 citer cartoon lah hatta upin ipin gang pengembaraan bermula tu pun ade nyanyi2..nyanyi2 satu kampung.. ni citer ni langsung takde naynyi2..yg menggambarkan keseronokan hidupan kat dlm tu..kat dlm tu mcm bosan jek....

pastu jalan cerita seefood ni katanye psl ikan jerung yg pergi melihat makanan..tapi part yg dia pergi melihat makanan tu ada lah dlm beberapa second jek..yg lainnye adalah pasal dia nak g selamatkan kawan dia jek..so mcm synopsis citer ni mcm tak sama dgn apa yg sy tgk..

pelakon2 yg meminjamkan suara dlm citer ni pun mcm org yg taj tahu berlakon (mintak maaf ckp lah ek) mendatar jek.. mcm takde emosi pun ye..:( sedih lah sebab keterujaan sy tu mcm mati bile sy denga and tgk citer ni..
and sy rase maybe pembikin filem ni terlampau banyak nak buat dlm satu masa kot, nak ckp pasal pencemaran nak ckp pasal telur ikan jaws..nak ckp pasal penyu pupuslah..sentuh sikit2 disana,sentuh sikit2 disini..hmm tak best..tak best..

pastu sy tak faham..kata nak memberitahu org luar bahawa citer ni dr malaysia..kenapakah 3 ekor pembantu jerung tu , salah sekornye ade ckp slang2 france..tak faham sy..perlukah buat watak ikan tu slang2 france..huhuhu

namun begitu..ade gak lah yg okay psal citer ni..part lukisan kat terengganu tu...mmg cantik..yg tu jelah yg sy suka..
kalau 5 bintang..sy bagi 1 bintang utk jalan citer
0.5 bintang untuk muzik2..
keseluruhan erm..2 bintang je lah kot..

okay..sekian ulasan sy yg tak seberapa ini...
(tu je yg sempat igt..dh lama sgt tgk citer ni..)

1 comment:

  1. mcm boring betul citernya, thanks for the review ;)

    ReplyDelete

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...