:)

Tuesday, April 29, 2014

faham-memahami

Assalamualaikum..

anak2 tido..adib tido dlm bilik..biasalah boss kecik tu...sekarang dh tak nak tido dlm buai..nak tido bernenen, sampai lena baru mama dia boleh bgn.. kalau tido atas katil sekarang ni lama gak..si abg pulak tido dlm "kubu" yg dibina sendiri..di kandang2 kandang sofa tu..dia buat lah kawasan dia sendiri
kawasan dia tu tak siapa pun boleh masuk
sy pun tak dibenarkan utk kemas kawasan tu, haihhh sakit mata..sy kemas jugak.. pas tu kan g dengar lah dia punye bebelan sebab mama dia dh "kucar-kacirkan" kubu dia tu..

sedar tak sedar..perkahwinan sy dh nak masuk 5 tahun..alhamdulillah..baru lag ini..setahun jagung gitu haha.. (act baru ke lama sgt subjektif kan? ada yg 10 tahun pun still "baru 10 tahun") as of now biasalah dugaan berumah tangga kan..ada mcm2 jenis dugaan..Alhamdulillah kami dpt atasi dugaan2 tersebut. Yelah nama pun hamba Allah tak kan lari punye dr baba2 dugaan ni kan..

ada org dugaan lagi besar dr sy..siap suaminye tak "suke" dgn mak ayah isteri..camne tu? bile mak ayah mertua dtg rumah..dia buat muka..duduk aje dlm bilik..lama2 org tua pun naik terasa. pd sy yg penting kite kena faham suami kita dulu..tak dpt nak faham 100%.. faham lah 200% haha..maknanye usaha lah lebih banyak nak fahamkan suami tu.. jgn biar dia terus jauh dan jauh dgn keluarga kita..tak seronok tu.. kena lah tanye kenapa each time mak ayah kita dtg dia pilih utk duduk dlm bilik? tak nak bermesra ke apa ke.. mana lah tahu ada salah faham yg berlaku ke..ntah mak kite ckp lain..suami terasa..terkecik hati lah pulop.. so better kite tanye dia terus terang.. kadang2 kite je dok pendam rasa..merajuk bagai.. pd hal dia cuma penat pd hari tersebut tu yg dia duduk kt dlm bilik..and if mak ayah kite tanye, kenapa menantu dia nak duduk dlm bilik je tak nak keluar? bagi lah alasan yg tidak menyebabkan hubungan menantu mertua tu jadi jauh..kite sebagai isteri dan anak kena lah memainkan peranan .. :D

Alhamdulillah setakat hari ni..suami sy takde masalah yg mcm tu..suami sy jenis yg tak banyak bercakap..berckp tapi bukan lah jenis org yg boleh duduk di dapur dgn mak mertua bersembang pot pet pot pet mcm tu haha..and yg tu lah sy bitahu awal2 kat mak sy..yg suami sy ni mmg jenis tak banyak ckp..tapi kalau mak tanye dia..dia berckp aje..sesekali tu sy pesan gak kat suami..tanye je mak and ayah apa2..jgn lah asyik tunggu diorang je yg tanye.. hehe.. and abah sy mmg takde hal lah dgn suami. Maklumlah tak pernah ada anak lelaki.. so mmg seronok lah abah.. ajak g ngeteh..ajak ke sana.. ajak ke sini.. :) hehe. maybe dgn lelaki sama lelaki..so banyaklah sembangnye ye? :D

okaylah sampai jumpa lagi ye..

2 comments:

  1. biasa la tu asam garam rumah tangga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde asam garam..tawar je pulak rasenye ye..hehe

      Delete

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...