hari ni sy nak share resepi sambal petai
suami sy ni suke sgt makan sambal
kalau boleh hari2 samba pun dia tak kisah
tapi kite yg memasak ni lah pulak naik jemu
asyik sambal jek
and bile masak sambal ni..yg tak bestnye
dapur cepatlah kotor
sebab sambal ni kan suke terpercik2..
tapi dek kerana suami yg sukekan sambal
sabar kan ajelah hehe
oleh kerana kerap membuat sambal..sy telah isytiharkan diri sendirik
telah teror memasak sambal dgn jayanye.. :)
okay panjang pulak mukadimahnye ye tak?
so terus ke perkara tajuk ye..
bahan2
3-5 keping petai
segengam ikan bilis (di belah 2 and basuh bersih2)
air asam jawa
bahan yg perlu diblend
7-8 tangkai cili kering (ikut tahap kepedasan masing2)-rebus,toskan air
4-5 ulas bawang kecik/merah
2-3 ulas bawang putih
sedikit halia
bahan perasa
gula
garam
ajino moto
cara-cara
i) goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
ii) masak bahan yg diblend sehingga masak..(make sure cili betul2 masak okay)
iii) bile dh masak, masukkan air asam jawa
iv)masukkan petai
v)masukkan bahan2 perasa mengkiut selera sendiri
vi)tunggu sehingga petai dh empuk baru masukkan ikan bilis,tambah air sejuk bg mengempukkan petai
siap dh...sedia utk dihidang
tips:
i) sambal lagi sedap sekiranya guna cili kering
ii) lagi sedap gak if lebihkan bwg time blend tu...tp jgnlah terlampau lebih ok
dgr sambal pun mmg dah sedp..!.
ReplyDelete